ΑΘΗΝΑ
13:30
|
20.04.2024
Έριξε το βάρος της ομιλίας του στη βελτίωση των σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου αλλά και στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χείρα φιλίας και συνεργασίας προς όλες τις χώρες της περιοχής του Περσικού Κόλπου έτεινε σήμερα στη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του στην 77η ετήσια σύνοδο κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

«Το Ιράν θέλει να έχει εκτενείς σχέσεις με όλους τους γείτονες» είπε χαρακτηριστικά εννοώντας πρώτη-πρώτη τη Σαουδική Αραβία με την οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο συνομιλίες εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Ο Ιρανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στις σκληρές και πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με στόχο μία νέα διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Όπως είπε η κυβέρνησή του είναι «σοβαρή» στο ζήτημα αναβίωσης της συμφωνίας του 2015 από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ μονομερώς τον Μάιο του 2018 επί του τότε Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Η επιθυμία μας είναι μόνον ένα πράγμα: η τήρηση των δεσμεύσεων» είπε ο Ραϊσί υπενθυμίζοντας την αθέτηση της συμφωνίας από τις ΗΠΑ. Αναρωτήθηκε έτσι εάν μπορεί η χώρα του να «εμπιστευτεί αληθινά χωρίς εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις» πως οι ΗΠΑ θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Στηλίτευσε έτσι τις ΗΠΑ για το γεγονός πως «ποδοπάτησαν» την συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα