ΑΘΗΝΑ
06:17
|
27.04.2024
Ο Μπάιντεν αποδοκίμασε την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία επισημαίνοντας πως πρόκειται για επέμβαση από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο βήμα της 77ης συνόδου κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ανέβηκε λίγο μετά τις 18.00 ώρα Ελλάδας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας σύντομη αναφορά σε πανδημία, κλιματική αλλαγή, εξαπολύοντας στη συνέχεια «επίθεση» κατά της Ρωσίας τονίζοντας πως «ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ επιτέθηκε σε άλλη χώρα μέλος, την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι σήμερα ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, προχώρησε σε μερική επιστράτευση κατηγορώντας τον ξανά για «σοβαρή παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ».

«Κανείς δεν απειλεί τη Ρωσία» είπε ο Μπαίντεν προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του προειδοποίησε την υφήλιο πριν καν ξεκινήσει ο Πούτιν την επίθεση στην Ουκρανία για αυτό που εξελίσσεται σήμερα στην περιοχή.

«Αυτός ο πόλεμος αμφισβητεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει ως κράτος. Απλά και ξεκάθαρα» είπε ο Μπάιντεν τονίζοντας πως για αυτό το λόγο 148 χώρες μέλη του ΟΗΕ αποδοκίμασαν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τόνισε πως οι ΗΠΑ έδωσαν πάνω από 25 δις. δολάρια στην Ουκρανία και πως και οι εταίροι και σύμμαχοί τους έχουν δώσει επίσης πολλά δις δολάρια «δικά τους χρήματα» για να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία έχει τα ίδια δικαιώματα όπως κάθε άλλη χώρα. Στεκόμαστε στο πλευρό της και είμαστε αλληλέγγυοι. Τελεία και παύλα» είπε σε επόμενο σημείο ο Μπάιντεν.

«Η Χάρτα του ΟΗΕ δεν υπογράφηκε μόνον από δημοκρατίες αλλά ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και από λαούς και πολίτες χωρών που ήθελαν την ειρήνη» ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως το χρέος των 193 χωρών του ΟΗΕ είναι η εφαρμογή της Χάρτας.

Στη συνέχεια παίνεσε τις προσπάθειες της κυβέρνησής του για μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλλαγής και για τις επενδύσεις δισ. δολαρίων που κάνει πάνω στη λεγόμενη «πράσινη οικονομία».

Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στο Πακιστάν που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες εδώ και μήνες σε μία προσπάθεια να δείξει τις καταστροφικές επιπτώσεις ακραίων φαινομένων για να δικαιολογήσει τις επενδύσεις στην «πράσινη οικονομία».

«Το μέλλον θα κερδηθεί από χώρες που προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών τους» τόνισε με στόμφο αναφερόμενος στο Ιράν και στις μαζικές διαδηλώσεις που γίνονται από το περασμένο Σάββατο μετά το θάνατο της 22χρονης Μάχντα Αμινί.

«Οι ΗΠΑ πάντα θα προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα» ισχυρίστηκε ο Μπάιντεν «ξεχνώντας» τα δεκάδες αιματοβαμένα πραξικοπήματα σε ξένες χώρες και τους εκατοντάδες πολέμους με πρόσχημα τη διακύβευση των «εθνικών συμφερόντων» των ΗΠΑ και την «ειρήνη».

«Είμαστε οι συγγραφείς της Ιστορίας» κατέληξε ο Μπάιντεν, ολοκληρώνοντας μετά από περίπου μισή ώρα την ομιλία.

Η συνεδρίαση της συνόδου κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ διακόπηκε για πέντε λεπτά μετά την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ, προτού δοθεί η σκυτάλη στον Λετονό ομόλογό του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα