Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο, ενημέρωσε αυτή την Τετάρτη την ανακάλυψη του άψυχου σώματος της δικηγόρου Μαρία Μπελέν Μπερνάλ, η οποία εξαφανίστηκε στο Λύκειο της Αστυνομίας στο Κίτο, την πρωτεύουσα της χώρας, πριν από 11 ημέρες, γεγονός που πυροδότησε διαδηλώσεις από γυναικείες οργανώσεις στην πρωτεύουσα και στις μεγάλες πόλεις της χώρας.
«Με βαθύ πόνο και αγανάκτηση ενημερώνω με λύπη ότι βρέθηκε η Μαρία Μπελέν. Η γυναικοκτονία της δεν θα μείνει ατιμώρητη και όλοι οι υπεύθυνοι θα υποβληθούν στο νόμο. Η αλληλεγγύη μου στη μητέρα της Ελισάβετ και τον μικρό της γιο», τόνισε ο πρόεδρος Λάσο από τον λογαριασμό του στο Twitter.
Σύμφωνα με πλατφόρμες ενημέρωσης, οι αρχές ανέφεραν την ανακάλυψη σκελετικών καταλοίπων στον τομέα Σέρο Κασιτάγκουα, όχι μακριά από το Αστυνομικό Λύκειο.
Ωστόσο, διέδωσαν τις πληροφορίες παρόλο που οι εμπειρογνώμονες δεν είχαν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις για να προσδιορίσουν την ταυτότητα του νεκρού και εάν το πτώμα που βρέθηκε αντιστοιχεί σε αυτό της Μαρία Μπελέν.
Από την εξαφάνιση της δικηγόρου και έπειτα έχουν κινητοποιηθεί αρκετές οργανώσεις που κατήγγειλαν την εμπλοκή των αστυνομικών αρχών στο περιστατικό.
«Δολοφόνοι, δολοφόνοι, δολοφόνοι» και «Η αστυνομία δεν με φροντίζει, οι φίλοι μου με φροντίζουν» ήταν μερικά συνθήματα που υψώνονταν από όσους καταγγέλλουν τη γυναικοκτονία.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Πατρίτσιο Καρίγιο. Από την άλλη, κατήγγειλαν το «γυναικοκτόνο κράτος» και ζήτησαν «Δικαιοσύνη για την Μπέλεν», καθώς πραγματοποίησαν πορεία από το Υπουργείο Γεωργίας προς το Αρχηγείο της Αστυνομίας, ζητώντας δικαιοσύνη και την καταδίκη του Γερμανού αστυνομικού Φερνάντο Κάσερες ντελ Σάλτο, βασικού ύποπτου η δολοφονία της Μαρία Μπελέν.
Από την πλευρά της, η κυβερνήτης Ρόσα Λόπεθ Ματσούκα από τα κοινωνικά της δίκτυα επανέλαβε ότι ο Ισημερινός είναι ένα γυναικοκτόνο κράτος. «Δεν αρκούν οι συγγνώμες, η Μαρία Μπελέν ζει και με περισσότερη δύναμη στη φεμινιστική μας αντίσταση ενάντια στη βία. Κλείστε τώρα το Αστυνομικό Λύκειο», είπε.
Εν τω μεταξύ, ο εισηγητής της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις Αναγκαστικές Εξαφανίσεις και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο ντε Κίτο, Χουάν Πάμπλο Αλμπάν, τόνισε «ότι αναγνωρίζοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση ο δράστης είναι κρατικός πράκτορας και κάνει κατάχρηση αυτής της συνθήκης, σε κρατική εγκατάσταση και με τη συνεργασία άλλων κρατικών παραγόντων, εξαφάνισε ένα μέλος της οικογένειας, δεν διαγράφει την ποινική ευθύνη όλων αυτών των ατόμων».
«Τι πόνος, οργή και ανικανότητα. Οι γυναίκες στον Ισημερινό σκοτώνονται ατιμώρητα μπροστά στα μάτια και στην υπομονή ενός νωθρού, μισογύνικου και γυναικοκτόνου κράτους. Η περίπτωση της Μαρία Μπελέν Μπερνάλ πληγώνει την ψυχή, πονάει την αναπνοή, βλάπτει την ίδια τη ζωή», είπε η φεμινίστρια δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Λίτα Μαρτίνεζ Αλβαράδο.
Φεμινιστικές οργανώσεις του Ισημερινού έχουν καταγγείλει ότι οι γυναικοκτονίες όλο και αυξάνονται στον Ισημερινό, με 1.531 θύματα στη χώρα από τις 27 Φεβρουαρίου 2014 έως τις 21 Αυγούστου 2022.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE) ζήτησε «αλήθεια και δικαιοσύνη για αυτό, και για τις χιλιάδες περιπτώσεις βίας, εξαφάνισης και δολοφονίας λόγω φύλου. Η δουλειά της αστυνομίας δεν είναι να βρίσκει πτώματα, αλλά να αποτρέπει δολοφονίες».