Η ιαπωνική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβησαν σήμερα στην αγορά συναλλάγματος, αγοράζοντας γιεν και πουλώντας δολάρια για πρώτη φορά από το 1998 μετά την αποδυνάμωση του νομίσματος λόγω ενδείξεων ότι η κεντρική τράπεζα θα επιμείνει στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.
Η παρέμβαση, που επιβεβαιώθηκε από τον Μασάτο Κάντα, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας για διεθνείς υποθέσεις, ακολούθησε μια διολίσθηση στο γιεν αφού ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, δήλωσε πως «δεν θα υπάρξει νομισματική σύσφιξη προς το παρόν… Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στη νομισματική πολιτική μας».
Ο υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι δήλωσε αργότερα ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη για να κατευνάσει τη μεταβλητότητα στην αγορά, ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν η κίνηση έγινε μονομερώς ή με τη συγκατάθεση άλλων χωρών.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι πλέον η τελευταία κεντρική τράπεζα με αρνητικά επιτόκια αφού η Ελβετία αύξησε σήμερα τα επιτόκια. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε νωρίτερα το επιτόκιο αναφοράς της κατά 75 μονάδες βάσης μεταξύ 3% και 3,25%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.
Μέχρι στιγμής φέτος το γιεν έχει υποτιμηθεί 21% έναντι του δολαρίου, καθώς το χάσμα πολιτικής έχει αυξηθεί μεταξύ της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας και της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής αυξάνουν απότομα τα επιτόκια ως απάντηση στους φόβους ότι ο πληθωρισμός θα εδραιωθεί, ωστόσο ο Κουρόντα δήλωσε ότι η οικονομία της Ιαπωνίας δεν είχε ακόμη ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού και «εξακολουθεί να χρειάζεται στήριξη από τη νομισματική πολιτική».