ΑΘΗΝΑ
23:09
|
25.04.2024
Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας και ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ αντιπαρατέθηκαν σε μία συνεδρίαση αφιερωμένη στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υψηλόβαθμοι διπλωμάτες και υπουργοί Εξωτερικών σε σχέση με τις εξελίξεις στα πεδία συγκρούσεων της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απηύθυνε έκκληση για μέτρα που θα αναγκάσουν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να λογοδοτήσει για την εισβολή» και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ζήτησε επίσης «να στείλουν οι χώρες ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ότι οι πυρηνικές απειλές (της Ρωσίας) «πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν και πλήττουν περιοχές αμάχων και ότι είναι υπεύθυνες για τους μαζικούς τάφους που βρέθηκαν σε περιοχές της Ουκρανίας και για βασανισμούς αιχμαλώτων. Ισχυρίστηκε ότι για αυτούς τους λόγους «πάνω από 40 χώρες» συνεργάζονται για να «βοηθήσουν» την Ουκρανία.

«Ένας άνθρωπος ξεκίνησε τον πόλεμο. Ένας άνθρωπος μπορεί να τον σταματήσει» ανέφερε ο Μπλίνκεν καλώντας τον Ρώσο Πρόεδρο να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι έκανε τέσσερις βασικές προτάσεις προτείνοντας μεταξύ άλλων επανέναρξη διαλόγου μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών χωρίς προϋποθέσεις με εφικτές ιδέες στο τραπέζι. Πρότεινε επίσης συλλογική προσπάθεια ώστε να μειωθεί η κλιμάκωση στις περιοχές των συγκρούσεων ώστε να δημιουργηθεί έδαφος για πολιτική λύση. Ζήτησε επίσης την διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς αμάχων καλώντας την «διεθνή κοινότητα» να παράσχουν κάθε υλική υποστήριξη. Τέλος, αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση λέγοντας πως οι χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να επιτευχθεί «σταθερότητα στις αγορές ενέργειας».

Από τη μεριά του ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι  Λαβρόφ, εξήγησε ότι η εισβολή ήταν «αναπόφευκτη» προκειμένου να προστατευτεί η ρωσόφωνη κοινότητα του Ντονμπάς. Κατηγόρησε επίσης τις ουκρανικές αρχές για όσες αποφάσεις πήραν σε βάρος των ρωσόφωνων Ουκρανών πολιτών αλλά και για τις στενές σχέσεις τους με εθνικιστικές, νεοναζιστικές δυνάμεις που εξακολουθούν ως σήμερα να επιτίθενται «ατιμώρητα» κατά των πολιτών του Ντονμπάς και του Ντονιέσκ.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Ζελένσκι για κυνική παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ που προηγήθηκαν του σημερινού πολέμου. Σε άλλο σημείο επισήμανε τον υπερσύγχρονο οπλισμό που παρέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ «στο ουκρανικό καθεστώς».

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εκτίμησε πως ο Ρώσος Πρόεδρος βαδίζει «σε ένα μονοπάτι επικίνδυνης κλιμάκωσης» προσπαθώντας να «εκφοβίσει» την Ουκρανία και τις χώρες που την υποστηρίζουν. Προέβλεψε πως τελικά θα αποτύχει για να αναρωτηθεί στη συνέχεια «πόσοι ακόμη πρέπει να πεθάνουν για να αποφασίσει ο Πρόεδρος Πούτιν να σιγήσουν τα όπλα του».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα