Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε -απευθυνόμενος στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, χθες Τετάρτη – τη «δίκαιη τιμωρία» της Ρωσίας, καταγγέλλοντας την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα του κι αξιώνοντας να δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο.
«Διαπράχθηκε έγκλημα σε βάρος της Ουκρανίας και απαιτούμε δίκαιη τιμωρία» της Ρωσίας, είπε ο κ. Ζελένσκι στην μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχει ένα σχέδιο πέντε σημείων για την εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης ειρήνης – αλλά απέρριψε κάθε πρόταση ότι η χώρα του θα πρέπει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας. «Όσοι μιλούν για ουδετερότητα όταν οι ανθρώπινες αξίες και η ειρήνη δέχονται επίθεση εννοούν κάτι άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Ζελένσκι είπε ότι οι πέντε αδιαπραγμάτευτοι όροι του για την ειρήνη περιλαμβάνουν την τιμωρία για τη ρωσική επιθετικότητα, την αποκατάσταση της ασφάλειας της Ουκρανίας και τις εγγυήσεις εδαφικής ακεραιότητας και ασφάλειας.
«Δεν θα αφήσουμε αυτή την οντότητα να μας νικήσει», είπε αναφερόμενος στη Ρωσία, ζητώντας να δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο για «το έγκλημα της επίθεσης» εναντίον της Ουκρανίας. Πρόφερε τη λέξη «τιμωρία» τουλάχιστον δεκαπέντε φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Ζήτησε, τέλος,να δημιουργηθεί ειδικό διεθνές ταμείο για να δοθούν πολεμικές αποζημιώσεις στο Κίεβο, ενώ έκρινε πως η Ρωσία πρέπει να στερηθεί το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πιέσεις στο Βερολίνο για τα άρματα μάχης
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας Bild, o Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε για ακόμη μια φορά η Γερμανία να στείλει αμέσως στη χώρα του άρματα μάχης. «Δώστε μας αυτά τα όπλα. Για εμάς, τα άρματα μάχης σημαίνουν πως θα μπορέσουν να σωθούν περισσότερες ζωές», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι.
Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους τόνισε πως δεν αποδέχεται το επιχείρημα του Βερολίνου πως δεν θέλει να ενεργήσει χωρίς συμφωνία με τους εταίρους του στο NATO. «Είσαστε ανεξάρτητο κράτος. Αν δεν θέλετε να μας δώσετε αυτά τα όπλα, εντάξει, έχετε την άποψή σας. Αλλά μη μας λέτε πρώτα οι ΗΠΑ, μετά η Πολωνία και ούτω καθεξής».
Η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, αναμένεται να συζητήσει τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το απόγευμα.
Σχέδιο ψηφίσματος που έχει κατατεθεί καλεί, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να δώσει αμέσως «άδεια για την εξαγωγή αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία».
Μέχρι σήμερα, καμία χώρα του NATO δεν έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης δυτικής κατασκευής. Ο κ. Σολτς έχει πει επανειλημμένα ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία μονομερώς ως προς το ζήτημα αυτό.
Αναφερόμενος σε πρόσφατη τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον καγκελάριο Σολτς, ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε πως «ήμουν συχνά πολύ ευθύς, διότι δεν κατανοώ κάποια βήματα».