Τα πτώματα 61 μεταναστών ανασύρθηκαν μετά τη βύθιση σκάφους το οποίο μετέφερε πρόσφυγες στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σκάφος μετέφερε από 120 έως 150 άτομα, και είχα αναχωρήσει από την πόλη Μινιέ, κοντά στο λιμάνι της Τρίπολης του Λιβάνου.
Η συριακή κυβέρνηση είχε δηλώσει προηγουμένως ότι 20 επιζώντες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Βασιλείας στο Tartous.
Ο Σαμέρ Κουμπρούσλι, γενικός διευθυντής λιμένων της Συρίας, δήλωσε ότι οι έρευνες για επιζώντες συνεχίζονται παρά την θαλασσοταραχή και τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.
Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το πλοίο, ενώ ασαφείς παραμένουν και οι εθνικότητες των προσφύγων.
Ο Λίβανος, με πληθυσμό 6εκ. κατοίκων, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν στον κόσμο, ανάμεσά τους 1,5 εκατομμύριο Σύρους και σχεδόν 14.000 πρόσφυγες από άλλες χώρες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση, που επιδεινώθηκε από την πανδημία, με εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% του πληθυσμού να παλεύει να αγοράσει τρόφιμα και φάρμακα, πολλοί πρόσφυγες επιλέγουν να διαφύγουν αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, πνίγηκαν όταν ένα σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες από τον Λίβανο στην Ευρώπη βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας. Η ακτοφυλακή της χώρας ανακοίνωσε ότι 73 μετανάστες από τέσσερα σκάφη διασώθηκαν.
Τον Απρίλιο, ένα σκάφος που μετέφερε δεκάδες Λιβανέζους, Σύρους και Παλαιστίνιους με κατεύθυνση την Ιταλία, βυθίστηκε 3 μίλια από το λιμάνι της Τρίπολης, κατά τη διάρκεια αναχαίτισής του από το λιβανέζικο ναυτικό. Από τους 80 Λιβανέζους, Σύρους και Παλαιστίνιους μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό, περίπου 40 διασώθηκαν, επτά πέθαναν και περίπου 30 παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.