Την λύση της δημιουργίας δύο κρατών για την μακρόχρονη επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, πρότεινε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στην 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, απηχώντας την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την πρόταση που εδώ και καιρό ήταν αδρανής.
«Μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς, είναι η σωστή λύση για την ασφάλεια του Ισραήλ, για την οικονομία του Ισραήλ και για το μέλλον των παιδιών μας», είπε ο κ. Λαπίντ, επαναφέροντας για πρώτη φορά εδώ και χρόνια την συγκεκριμένη πρόταση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
«Παρά όλα τα εμπόδια, ακόμα και σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών υποστηρίζει το όραμα αυτής της λύσης δύο κρατών. Είμαι ένας από αυτούς», είπε, προσθέτοντας ότι για την υλοποίηση της πρότασης θα πρέπει «ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος να είναι ειρηνικό. Δεν θα γίνει άλλη μια τρομοκρατική βάση από την οποία θα απειλεί την ευημερία και την ευημερία και την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ. Ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύουμε την ασφάλεια όλων των πολιτών του Ισραήλ, ανά πάσα στιγμή».
«Η ειρήνη δεν είναι συμβιβασμός. Είναι η πιο θαρραλέα απόφαση που μπορούμε να πάρουμε. Η ειρήνη δεν είναι αδυναμία. Ενσωματώνει μέσα της όλη τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος», πρόσθεσε.
Η τοποθέτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού γίνεται την ίδια στιγμή που πολλοί προειδοποιούν ότι οι προοπτικές για μια λύση δύο κρατών συρρικνώνονται ως αποτέλεσμα της παράνομης οικοδόμησης ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Παλαιστίνιοι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της στρατιωτικής του κυριαρχίας σε εκατομμύρια Παλαιστινίους και της συνεχούς οικοδόμησης οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη.
Ο Γουάσελ Αμπού Γιουσεφ, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, χαρακτήρισε «κούφια λόγια» τα όσα είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. «Όποιος θέλει μια λύση δύο κρατών πρέπει να την εφαρμόσει επί τόπου, να πάρει πρακτικά μέτρα και να σεβαστεί τις προηγούμενες συμφωνίες. Να σταματήσει την επέκταση των εποικισμών και να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους» τόνισε.
Μετά από αυτήν την τοποθέτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, με ενδιαφέρον αναμένεται, η ομιλία του Μαχμούντ Αμπάς, στην 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά την οποία ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής αναμένεται να εκφράσει την απογοήτευσή του για τη στάσιμη ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστίνης.
Νετανιάχου: Θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του Ισαήλ
Η χθεσινή τοποθέτηση του ισραηλινού πρωθυπουργού ήρθε λιγότερο από έξι εβδομάδες πριν τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στο Ισραήλ, οι οποίες είναι πιθανό να επαναφέρουν στην εξουσία τον πρώην πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είναι μεγάλος πολέμιος της λύσης των δύο κρατών.
Την ώρα της ομιλίας του Γιαΐρ Λαπίντ, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μπέντζαμιν Νετανιάχου κυκλοφόρησε μια δήλωση βίντεο κατηγορώντας τον ότι «θέτει σε κίνδυνο» το μέλλον του Ισραήλ επαναφέροντας τη συζήτηση για παλαιστινιακό κράτος.
«Ο Λαπίντ επαναφέρει τους Παλαιστίνιους στο προσκήνιο της παγκόσμιας σκηνής και ρίχνει το Ισραήλ κατευθείαν στον παλαιστινιακό λάκκο», είπε, κατηγορώντας τον ότι δίνει στους Παλαιστίνιους «ένα τρομοκρατικό κράτος στην καρδιά της χώρας, ένα κράτος που θα μας απειλήσει όλους».
«Αξιόπιστη στρατιωτική απειλή» με στόχο το Ιράν
Στα υπόλοιπα σημεία της ομιλίας του ο ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για την αποτροπή της πυρηνικής απειλής του Ιράν, ανεξάρτητα από τις συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των δυτικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα είναι να τεθεί στο τραπέζι μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή», είπε και στη συνέχεια να διαπραγματευτούμε μια μακρύτερη και ισχυρότερη συμφωνία μαζί τους. «Έχουμε δυνατότητες και δεν φοβόμαστε να τις χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει σαφές στο Ιράν ότι αν προχωρήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ο κόσμος δεν θα απαντήσει με λόγια, αλλά με στρατιωτικά μέσα».
Τέλος, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Μαχσά Αμίνι, η οποία πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής του Ιράν την περασμένη εβδομάδα μετά από ισχυρισμούς ότι είχε παραβιάσει τον κώδικα ενδυμασίας της χώρας για τις γυναίκες, με αποτέλεσμα το Ιράν να έχει κατακλυστεί από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά το 2019.