ΑΘΗΝΑ
04:54
|
18.04.2024
Το κόμμα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του στον τραπεζικό τομέα ενόσω βρισκόταν στην κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 σχολίασε με σημερινή του ανακοίνωση τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την Εθνική Τράπεζα. Το κόμμα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του στον τραπεζικό τομέα ενόσω βρισκόταν στην κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση:

Οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για την Εθνική Τράπεζα δεν βάζουν τα δάχτυλα επί τον τύπον των ήλων του τραπεζικού συστήματος – Οι προτάσεις του ΜέΡΑ25:

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκχωρήθηκαν οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες αντί πινακίου φακής 5-6 δισ. ευρώ σε κάποια Hedge Funds υψηλού ρίσκου.

Με την εκχώρηση του ελέγχου των συστημικών τραπεζών, εκχωρήθηκε ο έλεγχος του μεγαλύτερου μέρους της ιδιωτικής και επιχειρηματικής υπόστασης της χώρας καθώς οι τράπεζες αυτές ήλεγχαν πάνω από 200 δις δάνεια προς ιδιώτες και επιχειρήσεις τα μισά από τα οποία ήταν “κόκκινα” τα οποία, έτσι, κατέληξαν στα αρπακτικά ταμεία. Καμία δεξιά, κεντρώα ή ακροκεντρώα κυβέρνηση δεν θα είχε τολμήσει κάτι παρόμοιο.

Τώρα, ο κ. Τσίπρας προτείνει για την Εθνική Τράπεζα ρόλο δημόσιου μοχλού παροχής πίστης στους μικρομεσαίους, όπως είχε κάνει με την ΑΤΤΙΚΗ και είδαμε πως κατέληξε αυτό. Καμία αναφορά στο γεγονός πως η Εθνική υπόκειται στους αποπνικτικούς κανόνες του SSM, της Τράπεζας της Ελλάδας και, ουσιαστικά, της ΕΚΤ ο οποίοι λειτουργούν εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Καμία νύξη στο μονοπώλιο επί των συναλλαγών που χαίρουν οι ιδιωτικές τράπεζες και, βέβαια, μία ΕΚΤ έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εμποδίσει τις συναλλαγές εντός και εκτός της χώρας εάν μια προοδευτική κυβέρνηση αρνηθεί να συμμορφωθεί με τας υπέρ της ολιγαρχίας υποδείξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς θα διατηρήσει το 40% των μετοχών που ελέγχει το ελληνικό δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα για να την χρησιμοποιήσει ως χρηματοδότη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το ΜέΡΑ25 από την άλλη ζητάει την κοινωνικοποίηση της τραπεζικής πίστης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και το σύστημα συναλλαγών μέσω, αντίστοιχα, της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΝΑΤ) και του ψηφιακού συστήματος δημοσιονομικών συναλλαγών ΔΗΜΗΤΡΑ:

ΝΑΤ: Η ρευστότητα, τόσο η γηγενής όσο και η προερχόμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα περνά στους μικρομεσαίους μέσω της ΝΑΤ αντί για τις 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) οι οποίες υπόκεινται στους αποπνικτικούς κανόνες του SSM, της Τράπεζας της Ελλάδας και, ουσιαστικά, της ΕΚΤ η οποία λειτουργεί συστηματικά υπέρ της ολιγαρχίας.

ΔΗΜΗΤΡΑ: Με σκοπό τη δημιουργία ενός συστήματος ψηφιακών συναλλαγών έξω από τον έλεγχο της ΕΚΤ, το ΜέΡΑ25 προτείνει την θεσμοθέτηση του ψηφιακού συστήματος δημοσιονομικών συναλλαγών ΔΗΜΗΤΡΑ το οποίο, εκτός από δωρεάν συναλλαγές, προσφέρει τη δυνατότητα φοροαπαλλαγών για τους πολίτες, ρευστότητας για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και άμυνες απέναντι στις απειλές των δανειστών με επιπλέον δυνατότητα να αποτελέσει την βάση για μετάβαση σε νέο εθνικό νόμισμα αν χρειαστεί.

ΕΕΤΣ: Μεσοπρόθεσμα, το ΜέΡΑ25 απαιτεί και δεσμεύεται για την ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας στις τράπεζες με εθνικοποίησή τους μέσω της Εθνικής Εταιρείας Τραπεζικών Συμμετοχών που θα αντικαταστήσει το αμαρτωλό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην οποία ΕΕΤΣ θα περάσουν κοινές μετοχές των τραπεζών σε περίπτωση νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα