ΑΘΗΝΑ
08:15
|
20.04.2024
Απαντήσεις στον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και μήνυμα με αποδέκτη τον τουρκικό λαό προσπάθησε να δώσει απόψε ο πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αναφορές στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία και (σχετικά συγκρατημένους) τόνους προβολής της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της Ελλάδας ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 23.00, από το βήμα της συνόδου κορυφής της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στους σκοπούς ίδρυσης του ΟΗΕ, στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία (κάνοντας λόγο για τη… σωστή πλευρά της Ιστορίας) και στην ενεργειακή κρίση που εκδηλώνεται στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην επί δεκαετίες κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα και στην κλιμάκωση της τουρκικής αναθεωρητικής ατζέντας σε βάρος της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας, αφήνοντας στη συνέχεια άλλο ένα ανοικτό παράθυρο «ευκαιρίας» για διάλογο απευθυνόμενος άμεσα στον τουρκικό λαό τονίζοντας πως ο ελληνικός λαός δεν επιβουλεύεται την Τουρκία.

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για εσάς» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον λαό της γειτονικής χώρας.

Στη συνέχεια απάντησε στις κατηγορίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Τ. Ερντογάν για το ρόλο της ελληνικής ακτοφυλακής στο προσφυγικό-μεταναστευτικό σε μία προσπάθεια να δείξει την εργαλειοποίηση του ζητήματος από τη μεριά της τουρκικής κυβέρνησης.

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν λείπουν και οι αναφορές στη διαφύλαξη της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και στον σεβασμό που τρέφει η Ελλάδα απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο καλώντας και την Άγκυρα να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να επιτευχθεί μία βασική διμερής συνεννόηση.

Απαίτησε επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο την επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα