ΑΘΗΝΑ
10:26
|
05.10.2022
Ο δείκτης PMI υποχώρησε τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη υποχωρούν σήμερα, καθώς η δημοσιοποίηση του δείκτη ΡΜΙ (Purchasing Managers’ Index) δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται προ των πυλών της ύφεσης.

Ο δείκτης PMI, που αποτυπώνει την οικονομική δραστηριότητα, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα να πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2013, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας, με την ύφεση να παρουσιάζει σημάδια επιτάχυνσης στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες.

Τα αποτελέσματα του PMI υπογραμμίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν μειωμένη παραγωγή και άρνηση εξυπηρέτησης νέων παραγγελιών, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων ως μέσο μείωσης του πληθωρισμού.

Ενδεικτικό της κατάστασης θεωρείται ότι η απόδοση του 10ετους Γερμανικού ομολόγου ξεπέρασε το 2%, για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 11 χρόνια.

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν αρνητικά την ισοτιμία του ευρώ, το οποίο υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 0,98 έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9754 δολάρια και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 20 χρόνων.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Financial Times)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα τουρκολιβυκά μνημόνια για υδρογονάνθρακες με ενδολιβυκή «τρικλοποδιά»

Το ένα μνημόνιο αφορά τη συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιριών ενέργειας για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και υπογράφηκε αφού ο Ντμπεϊμπά «έκλεψε» τις αρμοδιότητες του υπουργού Πετρελαίου.
ΣΥΝΑΦΗ

«Τα βρήκαν» στην Ε.Ε. για το 8ο πακέτο κυρώσεων

Εξοικονόμηση ενέργειας: Στο τραπέζι η μείωση του ωραρίου για τα καταστήματα

«Πολύ έξυπνο πακέτο» τα 200 δισ. ευρώ λέει ο Σολτς

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την Αρχή Ανταγωνισμού της Αιγύπτου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα