ΑΘΗΝΑ
21:51
|
26.04.2024
Ο δείκτης PMI υποχώρησε τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη υποχωρούν σήμερα, καθώς η δημοσιοποίηση του δείκτη ΡΜΙ (Purchasing Managers’ Index) δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται προ των πυλών της ύφεσης.

Ο δείκτης PMI, που αποτυπώνει την οικονομική δραστηριότητα, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα να πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2013, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας, με την ύφεση να παρουσιάζει σημάδια επιτάχυνσης στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες.

Τα αποτελέσματα του PMI υπογραμμίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν μειωμένη παραγωγή και άρνηση εξυπηρέτησης νέων παραγγελιών, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων ως μέσο μείωσης του πληθωρισμού.

Ενδεικτικό της κατάστασης θεωρείται ότι η απόδοση του 10ετους Γερμανικού ομολόγου ξεπέρασε το 2%, για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 11 χρόνια.

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν αρνητικά την ισοτιμία του ευρώ, το οποίο υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 0,98 έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9754 δολάρια και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 20 χρόνων.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Financial Times)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα