ΑΘΗΝΑ
07:13
|
20.04.2024
Ο δημιουργός της πολυβραβευμένης ταινίας μιλά στο «Κοσμοδρόμιο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα «Μαγνητικά Πεδία» των Γιώργου Γούση, Γιώργου Καρναβά και Κωνσταντίνου Κοντοβράκη ήταν ο μεγάλος νικητής στα φετινά βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και η πρόταση της Ακαδημίας για τα βραβεία Όσκαρ. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Γούσης μίλησε στο «Κοσμοδρόμιο» για την εμπειρία της δημιουργίας και το μήνυμα του ίδιου του φιλμ.

«Μαγνητικά Πεδία». H ιδέα πίσω από τον τίτλο υπονοεί την Κεφαλονιά ως το μαγνητικό πεδίο εντός του οποίου δύο αντίθετα φορτία έλκονται;

Όχι ακριβώς.  Οι ήρωες της ταινίας μαγνητίζονται ο ένας από τον άλλο και αυτό το νησί, αυτός ο χώρος, είναι ένα μαγνητικό πεδίο γι’ αυτούς. Αλλά μαγνητικό πεδίο με αυτή την έννοια θα μπορούσε να είναι το κουτί που μεταφέρουν οι δύο ήρωες ή η ταβέρνα στην οποία βρίσκονται. Το σημαντικό είναι ότι το πεδίο το ίδιο φέρνει κοντά τα δυο αντίθετα φορτία, λειτουργεί ως σκηνικό και αφορμή για την προσέγγιση μεταξύ τους, ώστε να έρθουν τα δύο αντίθετα φορτία κοντά.

Αντιπροσωπεύει η γυναικεία φιγούρα το θετικό φορτίο στην ταινία;

Δεν με αφορά μια διχοτόμηση θετικού-αρνητικού εν προκειμένω. Με ενδιαφέρει η αποτύπωση του πεδίου που φέρει κάθε ήρωας και η αλληλεπίδρασή του ενός με τον άλλον.

Πώς επιδρά η αναγνώριση και η αγάπη του κόσμου; Περιμένατε κάτι τέτοιο;

Με συγκινεί η ανθρώπινη έκφανση των πραγμάτων. Είναι τιμητικό να εξιτάρεις συναισθήματα και ιδέες στα μυαλά και τις καρδιές των θεατών και να σου γυρνάνε πίσω όσα ένιωσαν. Ως προς το καριερίστικο κομμάτι δεν ξέρω τι σημαίνει όλο αυτό. Η απρόσμενη επιτυχία καμιά φορά είναι τρομερή παγίδα, αν και αυτό αποτελεί θέμα προσωπικής διαχείρισης. Δεν ξέρω πως γράφουν αυτά στην πραγματικότητα μέσα μου, βεβαίως και με χαροποιεί όλο αυτό, περισσότερο όμως σκέφτομαι ότι αυτό μάλλον θα μου δώσει τη δυνατότητα να ξανακάνω ταινία.

Μαγνητικά Πεδία (Magnetic Fields) Trailer | ΕΝ Subs | Cinobo - YouTube

Το κωμικό στοιχείο υπάρχει ως εξίσου σημαντικό με το δραματικό στην ταινία. Χαρακτηριστική η φιγούρα του Νίκου Σπανίδη του νεκροθάφτη της ταινίας.

Φοβερός τύπος ο Σπανίδης, οι δε λήψεις του βγήκαν αμέσως. Ότι πάει να πικάρει σε σοβαρότητα στην ταινία, αμέσως έχω την τάση να το αποδομώ ώστε η κωμωδία να ισορροπεί το δραματικό. Σκέψου και τη σκηνή στο πιάνο που τραγουδά και μετά τι γίνεται.

Η άλλη μεγάλη αγάπη σου και το πεδίο ενασχόλησής σου είναι τα κόμικ. Βρίσκεις κοινά σημεία με το σινεμά;

Έχουν σε ό,τι αφορά στην αφήγηση μιας ιστορίας, αυτό αποτελεί μια κοινή συνιστώσα.  Αλλά διαφέρουν σε όλα τα άλλα, ως προς τα εκφραστικά μέσα, τα εργαλεία τα ίδια που χρησιμοποιείς. H ίδια η διαδικασία του γυρίσματος είναι εξάλλου πολύ πιο κοινωνική από το σχεδιαστήριο, όπου είσαι απομονωμένος λίγο-πολύ από τον εξωτερικό κόσμο.

Η επόμενη μέρα που βρίσκει τα «Μαγνητικά Πεδία» και εσένα;

Ο κόσμος μπορεί να μας δεί στο Cinobo, καθώς η ταινία ολοκλήρωσε τον κύκλο της στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας. Θα συμμετάσχουμε επίσης σε δύο φεστιβάλ σε Ολλανδία και Νέα Υόρκη. Σύντομα θα δούμε επίσης και τον «Χειροπαλαιστή», ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ το οποίο παρουσιάσαμε και στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Και ετοιμάζω και το δεύτερο τεύχος από τους «Ληστές» , το κόμικ  που είχαμε δημιουργήσει με τον Γιάννη Ράγκο. Γενικά είμαι σε μια ρευστή αλλά δημιουργική φάση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Συναυλίες Λατρευτικής Μουσικής στο Μουσείο της Ακρόπολης

Η Χάρις Αλεξίου σε εκστρατεία του Spotify στην Τάιμς Σκουέαρ της Ν.Υόρκης

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα