ΑΘΗΝΑ
21:33
|
07.11.2024
Η Ε.Ε. πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ε.Ε. πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε στον Λάις Ντουσέ του BBC ότι ο πόλεμος έφτασε σε μια «επικίνδυνη στιγμή».

Οι παρατηρήσεις του γίνονται καθώς η Ρωσία ξεκινά μια μερική κινητοποίηση και προχωρά στην προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας.

Ο κ. Πούτιν αντιμετώπισε οπισθοδρομήσεις στο πεδίο της μάχης, με τις δυνάμεις του να απωθούνται από μια ουκρανική αντεπίθεση.

«Σίγουρα είναι μια επικίνδυνη στιγμή γιατί ο ρωσικός στρατός έχει σπρωχτεί σε μια γωνία και η αντίδραση του Πούτιν -απειλώντας τη χρήση πυρηνικών όπλων- είναι πολύ κακή», είπε ο κ. Μπορέλ.

Επτά μήνες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι δυνάμεις του προέδρου Πούτιν βρίσκονται σε θέση άμυνας, αλλά είπε ότι πρέπει να βρεθεί μια «διπλωματική λύση», μία που να «διαφυλάσσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Διαφορετικά, μπορούμε να τελειώσουμε τον πόλεμο, αλλά δεν θα έχουμε ειρήνη και θα έχουμε έναν άλλο πόλεμο», είπε.

Σε μια σπάνια ομιλία προς το έθνος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του διαθέτει «διάφορα όπλα καταστροφής» και ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», προσθέτοντας: «Δεν μπλοφάρω».

«Όταν οι άνθρωποι λένε ότι δεν είναι μπλόφα, πρέπει να τους πάρεις στα σοβαρά», είπε ο κ. Μπορέλ.

Στην ίδια ομιλία ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε την κλήση 300.000 Ρώσων που έχουν κάνει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες και αναφορές για άτομα που εγκατέλειψαν τη χώρα για να αποφύγουν να σταλούν στην πρώτη γραμμή.

Έρχεται μετά από μια ταχεία αντεπίθεση στην οποία η Ουκρανία λέει ότι πήρε πίσω περισσότερα από 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τώρα διεξάγονται αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές. Η Ουκρανία τα κατήγγειλε ως απόπειρες προσάρτησης και ανέφερε ότι ένοπλοι Ρώσοι στρατιώτες πηγαίνουν πόρτα-πόρτα συλλέγοντας ψήφους.

Η Ουκρανία κυριάρχησε στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθώς αυτός ο δαπανηρός πόλεμος συνεχίζεται χωρίς ξεκάθαρη αίσθηση διεξόδου. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης ήταν απροσδόκητα ωμός και φανερά πονεμένος.

Μοιράστηκε τον ανήσυχο θρήνο που άκουγε όπου κι αν πήγαινε. Από φίλους σε διακοπές, μέχρι ηγέτες από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα, όλοι τον ρωτούσαν πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. «Σταματήστε αυτόν τον πόλεμο, δεν μπορώ να πληρώσω τον λογαριασμό του ρεύματος», ήταν, μετάνιωσε, μια κοινή επωδός.

Ο κ. Μπορέλ ήταν πρόθυμος να πει δημόσια αυτό που πολλοί εκφράζουν κατ’ ιδίαν – ότι η Ευρώπη και οι σύμμαχοί της αγωνίζονται να ελέγξουν την αφήγηση σε αυτόν τον πόλεμο, καθώς η Ρωσία διαψεύδει την άποψη ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ευθύνονται για αυτή την οδύνη.

Όμως, οι νέες και ανησυχητικές απειλές της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης μιας συκαλυμμένης πυρηνικής απειλής, συγκεντρώνουν επίσης τα μυαλά. Οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπορέλ, εξακολουθούν να είναι κατηγορηματικοί σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η πορεία σε μια σύγκρουση με πολλές εκτεταμένες συνέπειες, κυρίως για την Ουκρανία, αλλά και για πολλούς άλλους.

Ο Μπορέλ απέρριψε τις ανησυχίες ότι οι προμήθειες όπλων της Ε.Ε. εξαντλούνται και είπε ότι πρέπει να συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς και να εφαρμόζει οικονομικές κυρώσεις κατά του Προέδρου Πούτιν και των συμμάχων του και να διεξάγει διπλωματική δραστηριότητα.

Παραδέχτηκε ότι το αυξανόμενο κόστος των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από τη σύγκρουση ήταν θέμα ανησυχίας.

«Οι άνθρωποι στη χώρα μου μου λένε την τιμή του φυσικού αερίου σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε την επιχείρησή μας», είπε ο Ισπανός πολιτικός, προσθέτοντας ότι είχε ακούσει παρόμοιες ανησυχίες από ηγέτες από την Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ο κ. Μπορέλ κάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν να παίξει τον ρόλο του στην επίτευξη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι «για να χορέψεις ταγκό χρειάζεσαι δύο».

«Όλοι όσοι πήγαν στη Μόσχα, στο Κρεμλίνο για να μιλήσουν με τον Πούτιν, επέστρεψαν με την ίδια απάντηση: «Εγώ [ο Πούτιν] έχω στρατιωτικούς στόχους και αν δεν πετύχω αυτούς τους στρατιωτικούς στόχους θα συνεχίσω τον αγώνα». Αυτή είναι σίγουρα μια ανησυχητική κατεύθυνση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Στη Χάγη εναντίον του Ισραήλ και η Ιρλανδία

Αλ-Χούθι: Οι ΗΠΑ βλέπουν τους άτολμους Άραβες σαν «αγελάδες για άρμεγμα»

Πολλαπλασιασμός του ουκρανικού μοντέλου στην Ανατολική Ευρώπη

Σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία αναφέρει η WSJ-Πώς αντιδρούν στο ρεπορτάζ Ουκρανοί και Ρώσοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα