ΑΘΗΝΑ
15:26
|
24.09.2024
Ο πρόεδρος Τεόντορο Ομπιάνγκ της Ισημερινής Γουινέας, θα διεκδικήσει ξανά το αξίωμα στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο μακροβιότερος ηγέτης στον κόσμο, ο πρόεδρος Τεόντορο Ομπιάνγκ της Ισημερινής Γουινέας, θα διεκδικήσει ξανά το αξίωμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το κόμμα του την Παρασκευή, παρατείνοντας πιθανώς μια θητεία 43 ετών που ξεκίνησε όταν άρπαξε την εξουσία με πραξικόπημα το 1979.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η διακυβέρνηση του Ομπιάνγκ, 80 ετών, έχει χαρακτηριστεί από βασανιστήρια πολιτικών αντιπάλων, ψευδείς εκλογές και διαφθορά, λένε οργανώσεις για τα δικαιώματα και ξένες δυνάμεις. Ο Ομπιάνγκ αρνείται τέτοιες κατηγορίες.

Υπό τον ίδιο, η χώρα της Δυτικής Αφρικής γίνεται όλο και πιο απομονωμένη και εξαρτάται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία παρέχουν περίπου τα τρία τέταρτα των κρατικών εσόδων. Τα χρήματα καλύπτουν τις τσέπες όσων είναι κοντά στον πρόεδρο, ενώ η πλειοψηφία του έθνους ζει στη φτώχεια, λένε οργανώσεις για τα δικαιώματα.

Ο γιος του, ο αντιπρόεδρος Τεόντορο Νγκουέμα Ομπιάνγκ Μάνγκουε, ένας τζετ-σέτερ με αγάπη για τα πάρτι, τα γρήγορα αυτοκίνητα και τα κοσμήματα και που καταδικάστηκε για υπεξαίρεση από γαλλικό δικαστήριο το 2020, έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι ο πατέρας του προτάθηκε για εκ νέου υποψηφιότητα «λόγω του χαρίσματος, της ηγεσίας και της πολιτικής του εμπειρίας».

Μία ακόμη θητεία θα φέρει νέες προκλήσεις. Η οικονομία ανατράπηκε από τον COVID-19 και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επακόλουθη ανάγκη για μη ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί να βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης.

Η εκτεταμένη φτώχεια παραμένει. Αυτό αποκαλύφθηκε όταν μια σειρά εκρήξεων σε στρατώνα του στρατού ισοπέδωσε ένα τμήμα της παράκτιας πόλης Μπάτα πέρυσι, σκοτώνοντας περίπου 100 ανθρώπους και πυροδοτώντας μια απάντηση βοήθειας από την πρώην αποικιακή δύναμη της Ισπανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο: 50 παιδιά μεταξύ των άνω των 550 νεκρών (upd)

Κοντά στην απόκτηση πρόσβασης σε ναυτική βάση στον Ατλαντικό η Ρωσία

Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας: Πακέτο μέτρων με μείωση των επιτοκίων για την τόνωση της οικονομίας

Νέα αποστολή όπλων από την Αίγυπτο στη Σομαλία εν μέσω όξυνσης στο Κέρας της Αφρικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα