ΑΘΗΝΑ
03:34
|
06.05.2024
Ο Μπουράν κάλεσεί την Αφρικανική Ένωση να «διορθώσει» την απόφαση της για πάγωμα των δραστηριοτήτων του Σουδάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος του Μεταβατικού Συμβουλίου Κυριαρχίας στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουράν κάλεσε την Παρασκευή την Αφρικανική Ένωση (AU) να «διορθώσει» την απόφασή της να παγώσει τις δραστηριότητες της χώρας του στην ΑΕ μετά τα μέτρα που ελήφθησαν στις 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Middle East Monitor.

Αυτό τέθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σενεγάλης Μακί Σαλ στην κατοικία του στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο αλ Μπουράν κάλεσε την ΑΕ να: «Διορθώσει την απόφασή της να παγώσει τις δραστηριότητες του Σουδάν στην ΑΕ».

Πρόσθεσε ότι το Σουδάν: «Περιμένει μια αποστολή από την ΑΕ για να καθορίσει τα γεγονότα επί τόπου».

«Ο στρατιωτικός θεσμός κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιταχύνουν τις συνομιλίες μεταξύ τους για να καταλήξουν σε συμφωνία που θα επιτρέπει τον σχηματισμό μιας πολιτικής κυβέρνησης και εξακολουθεί να περιμένει συναίνεση», σημείωσε ο αλ Μπουράν.

Ο αλ Μπουράν δήλωσε: «Το βήμα που έκανε ο στρατιωτικός θεσμός τον Οκτώβριο είχε στόχο τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα και να δώσει στους Σουδανούς την ευκαιρία να επιτύχουν μια ευρεία εθνική συναίνεση για τη διαχείριση της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης».

Ο πρόεδρος της ΑΕ τόνισε τη σημασία της «ασφάλειας και σταθερότητας του Σουδάν και τη σημασία της ενεργοποίησης της κοινής αφρικανικής δράσης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ηπείρου».

Κάλεσε το Σουδάν: «Να επιταχυνθεί ο ρυθμός του διαλόγου για να επιτευχθεί συναίνεση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του σουδανικού λαού».

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, ο αλ Μπουράν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σομαλίας Χασάν Σικ Μοχάμουντ και τον Πρόεδρο της Γκάμπιας Άνταμα Μπάροου και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στις 27 Οκτωβρίου 2021, η ΑΕ διέταξε την αναστολή της συμμετοχής του Σουδάν στις δραστηριότητές της αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον σουδανικό στρατό και τη διάλυση της μεταβατικής κυβέρνησης.

Το Σουδάν είναι μάρτυρας λαϊκών διαδηλώσεων από τις 25 Οκτωβρίου 2021, ζητώντας την επιστροφή της δημοκρατικής πολιτικής κυβέρνησης και απορρίπτοντας τα έκτακτα μέτρα του αλ Μπουράν που οι αντίθετοι θεωρούν «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα