ΑΘΗΝΑ
19:41
|
25.03.2023
Λίγες ώρες μετά την εξαφάνιση του ιστορικού φανοστάτη των Εξαρχείων, κατέρρευσε με πάταγο και σκόνη ένα ακόμα τρίπτυχο της κυβέρνησης: ανάπτυξη-απασχόληση-αξιοπρεπής εργασία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όπως οι τρεις τσουπωτοί έρωτες  έκαναν… φτερά από την πλατεία Εξαρχείων συνοδεία κρότων και καπνού από τα δακρυγόνα των ΜΑΤ, έτσι λίγες ώρες αργότερα το τρίπτυχο της κυβέρνησης: ανάπτυξη-απασχόληση-αξιοπρεπής εργασία, κατέρρευσε με πάταγο σηκώνοντας σκόνη.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει με αγωνία να φιλοτεχνεί το κοινωνικό και εργασιακό παραμύθι της, προτάσσοντας ότι από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων ήταν θετικό κατά 237.225, η αλήθεια δεν αλλάζει. Και είναι πικρή. Κυρίως για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων τον Αύγουστο, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 20ετίας στην απασχόληση, ενώ το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά περίπου 28.000 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο!

«Δεν έτυχε. Πέτυχε», για να δανειστώ μια φράση του Κωστή Χατζηδάκη.

Το να καταφέρεις να σπας το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο στην απασχόληση και μάλιστα κατά την κορύφωση της θερινής τουριστικής περιόδου, χωρίς περιοριστικά μέτρα λόγω υγειονομικής κρίσης, είναι -πως να το κάνουμε – ένα επίτευγμα.

Το να ξεπερνάς χρόνο με τον χρόνο τον κακό σου εαυτό με κάτι χειρότερο, είναι μια κάποια πρόοδος.

Το να εμφανίζει εξαιρετικά υψηλό κύκλο εργασιών ο τουρισμός και παράλληλα να πάσχει στην απασχόληση, αγγίζει το θαύμα!

Απώλεια 32.966 θέσεων εργασίας καταγράφηκε στην χώρα τον Αύγουστο, αριθμός μεγαλύτερος κατά 23.091 άτομα, σε σχέση με τις 9.875 θέσεις, που είχαν χαθεί πέρσι κατά τον ίδιο μήνα. Από το 2002, δεν έχει καταγραφεί τόσο μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, κατά τον συγκεκριμένο μήνα.

Ακόμα και αν η σύγκριση γίνει στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, πάλι η φετινή πορεία της αγοράς εργασίας υστερεί σημαντικά, δεδομένου ότι το φέτος δημιουργήθηκαν 237.225 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες όμως είναι λιγότερες κατά 27.905, συγκριτικά με τις 265.130, που είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, εργασία δεν σημαίνει και ποιότητα, δεδομένου ότι τον Αύγουστο οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης άγγιξαν το 52%, ενώ η πλήρης απασχόληση περιορίστηκε στο 48%.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα με τη θερινή τουριστική περίοδο σε πλήρη εξέλιξη, οι περισσότερες θέσεις εργασίας (-19.265) χάθηκαν στην εστίαση, ενώ έπονται τα καταλύματα (-5.402) και το λιανικό εμπόριο (-3.270).

Οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας καταγράφηκαν στην Αττική (-9.031), στην Κεντρική Μακεδονία (-7.035) και το νότιο Αιγαίο (-3.963), το οποίο ως γνωστόν αποτελεί τουριστικό προορισμό.

Μάλλον το συνεργείο «υποχρεωτικών μετακινήσεων» δεν θα πρέπει να περιοριστεί στην πλατεία Εξαρχείων, αλλά να ανηφορίσει την Ακαδημίας προς Μαξίμου….

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την κλοπή συριακού πετρελαίου

ΗΠΑ: Έκρηξη σε σοκολατοβιομηχανία της Πενσιλβάνια

ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης: Συζήτηση για τους Ανοιχτούς Δημόσιους Χώρους

Γαλλία: Συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα