ΑΘΗΝΑ
20:56
|
07.05.2024
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν ύποπτο βαλλιστικό πύραυλο στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν ύποπτο βαλλιστικό πύραυλο στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, στην πρώτη δοκιμή της που γίνεται γνωστή από τον Ιούνιο, δήλωσαν νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί αξιωματούχοι σύμφωνα με το BBC.

Έγινε αφότου ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο έφτασε στη Νότια Κορέα για να συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις και ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

Η Σεούλ είπε ότι η εκτόξευση ήταν μια «πράξη σοβαρής πρόκλησης».

Ο ΟΗΕ απαγορεύει στη Βόρεια Κορέα να κάνει δοκιμές βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι εντόπισε πύραυλο μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύτηκε λίγο πριν τις 07:00 τοπική ώρα (11:00 GMT) κοντά στο Ταεχόν, περισσότερο από 100 χλμ βόρεια της Πιονγκγιάνγκ. Είπε ότι πέταξε περίπου 600 km σε υψόμετρο 60 km.

«Ο στρατός μας διατηρεί στάση πλήρους ετοιμότητας και συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ ενώ ενισχύει την επιτήρηση και την επαγρύπνηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε την εκτόξευση, προειδοποιώντας τα πλοία «να είναι σε εγρήγορση». Ο υπουργός Άμυνας του Τόκιο, Γιασουκάζου Χαμάντα, είπε ότι ο πύραυλος έφτασε σε μέγιστο ύψος περίπου 50 χιλιομέτρων, πέφτοντας σε νερά ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Βόρειας Κορέας και έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.

«Είναι ο τρόπος της Βόρειας Κορέας να αψηφά τη συμμαχία [των ΗΠΑ]», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σου Κιμ, αναλυτής της Rand Corporation.

Το πυρηνοκίνητο USS Ronald Reagan ελλιμενίστηκε στο νότιο λιμάνι του Μπουσάν την Παρασκευή, για να λάβει μέρος σε κοινές ασκήσεις στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Νότιας Κορέας. Οι ασκήσεις γίνονται για «χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο», σύμφωνα με το ναυτικό της Νότιας Κορέας.

Η κ. Χάρις θα επισκεφθεί τη Νότια Κορέα τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο ενός ταξιδιού στην περιοχή που θα περιλαμβάνει την κηδεία του πρώην πρωθυπουργού της Ιάπωνας Σίνζο Άμπε.

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έχουν εκτοξευθεί τον περασμένο χρόνο, με την Πιονγκγιάνγκ να εκτοξεύει αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γιόλ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο, έχει υποσχεθεί μια πιο σκληρή στάση έναντι της Βόρειας Κορέας και υπέδειξε στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Βόρεια Κορέα ψήφισε νόμο που δηλώνει ότι είναι κράτος πυρηνικών όπλων, με τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να αποκλείει το ενδεχόμενο συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση. Παρά τις εκτεταμένες κυρώσεις, η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε έξι πυρηνικές δοκιμές μεταξύ 2006 και 2017.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα