ΑΘΗΝΑ
12:48
|
22.11.2024
Το σύστημα, που τοποθετήθηκε στο κέντρο πυκνοκατοικημένης περιοχής, μπορεί να εκτοξεύσει χειροβομβίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισραηλινός στρατός εγκατέστησε τηλεκατευθυνόμενο σύστημα διάλυσης πλήθους στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, το οποίο περιλαμβάνει τη δυνατότητα εκτόξευσης χειροβομβίδων κρότου λάμψης, δακρυγόνων και λαστιχένιων σφαιρών.

Το σύστημα, που βρίσκεται ακόμη στο πιλοτικό του στάδιο σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, εγκαταστάθηκε στην οδό Shuhada, πάνω από ένα σημείο ελέγχου σε μια περιοχή που έχει χρησιμεύσει στο παρελθόν ως επίκεντρο διαδηλώσεων και συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και του στρατού του Ισραήλ.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης του συστήματος για την ανάπτυξη εγκεκριμένων μεθόδων διάλυσης πλήθους, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν την εκτόξευση ζωντανών σφαιρών. Το σύστημα δημιουργήθηκε από την Smart Shooter, μια εταιρεία που σχεδιάζει συστήματα παρακολούθησης στόχων χρησιμοποιώντας επεξεργασία εικόνας βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Το σύστημα τοποθετήθηκε στο κέντρο μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής, με εκατοντάδες ανθρώπους να περνούν από εκεί. Οποιαδήποτε αποτυχία αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να επηρεάσει πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Issa Amro, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Χεβρώνα.

Το βλέπω αυτό ως μέρος μιας μετάβασης από τον ανθρώπινο στον τεχνολογικό έλεγχο. Εμείς ως Παλαιστίνιοι έχουμε γίνει αντικείμενο πειραματισμού και εκπαίδευσης για τη στρατιωτική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ, η οποία δεν λογοδοτεί για οτιδήποτε κάνει.

Πέρυσι, η Washington Post αποκάλυψε ότι το Ισραήλ είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί μια τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που ονομάζεται «Μπλε Λύκος» στη Δυτική Όχθη για να παρακολουθεί τους Παλαιστίνιους. Το σύστημα είναι μια βάση δεδομένων που τροφοδοτείται από λεπτομέρειες και φωτογραφίες Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων αριθμών ταυτότητας, ηλικίας, φύλου, διεύθυνσης, αριθμών πινακίδων κυκλοφορίας, δεσμών με άλλα άτομα, εργασιακής κατάστασης στο Ισραήλ, καθώς και αρνητικών εντυπώσεων που έχουν οι στρατιώτες για τη συμπεριφορά ενός Παλαιστίνιου όταν τους συναντά.

Κάμερες για αναγνώριση προσώπου έχουν εγκατασταθεί σε σημεία ελέγχου στη Χεβρώνα τα τελευταία χρόνια. Το 2018, ο στρατός του Ισραήλ άρχισε να χρησιμοποιεί ένα drone ικανό να εκτοξεύει δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας και το 2021 η Haaretz ανέφερε ότι η αστυνομία είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί τέτοια drones εναντίον διαδηλωτών στο Ισραήλ.  

«Ως μέρος των βελτιωμένων προετοιμασιών του στρατού για την αντιμετώπιση των ανθρώπων που διαταράσσουν την τάξη στην περιοχή, [ο στρατός] εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης τηλεχειριζόμενων συστημάτων για την εφαρμογή εγκεκριμένων μέτρων διάλυσης πλήθους. Αυτό δεν περιλαμβάνει τον τηλεχειρισμό ζωντανών πυρών», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απαντώντας στο δημοσίευμα της Haaretz.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου η απολογία του συλληφθέντα για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα