ΑΘΗΝΑ
15:24
|
09.12.2022
Αφορμή η κάλυψη των διαδηλώσεων για το θάνατο της Μαχσά Αμινί από πρακτορεία με έδρα το Λονδίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που περιέγραψε ως «πρόσκληση σε ταραχές» που δημιουργήθηκε από μέσα ενημέρωσης στη γλώσσα φαρσί με έδρα το Λονδίνο. Η κίνηση έρχεται εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων που ξέσπασαν στο Ιράν μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία «ήθους» στην Τεχεράνη.

Οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 46 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά στο Ιράν, ενώ η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι τουλάχιστον 41 διαδηλωτές και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις την 17η Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο εξωτερικών του Ιράν ισχυρίζεται ότι τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν προκαλέσει ταραχές και την εξάπλωση ταραχών στη χώρα, δηλώνοντας ότι θεωρεί ότι η κάλυψη των ειδησεογραφικών πρακτορείων αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και ενεργεί κατά της κυριαρχίας του.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το υπουργείο κάλεσε επίσης τον πρεσβευτή της Νορβηγίας στο Ιράν και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα πρόσφατα «παρεμβατικά» σχόλια του προέδρου του νορβηγικού κοινοβουλίου, Μασούντ Γκαραχανί σε υποστήριξη των διαδηλώσεων, αναφέροντας ότι η «προκατάληψή» του για τις ταραχές είναι «λανθασμένη» και «μη εποικοδομητική».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αφορμή για αυστηρότερη νομοθεσία οι συλλήψεις παρακρατικών στη Γερμανία

Συνεχίζονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά της Δυτικής Αττικής

ΜέΡΑ25: Η ατιμωρησία των δολοφόνων του Σαμπάνη πυροβόλησε τον Κώστα Φραγκούλη

Αίρει το λοκντάουν το εργοστάσιο της Iphone στην Κίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα