ΑΘΗΝΑ
11:33
|
19.04.2024
Από το CNN μέχρι το BBC, την Libération και την El Pais, μια πρώτη αποτίμηση της νίκης της Άκρας Δεξιάς στην Ιταλία του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης στην Ιταλία και η διαφαινόμενη επικράτηση της ακροδεξιάς συμμαχίας, απασχολούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που εκφράζουν στον έναν ή τον άλλο βαθμό την ανησυχία τους για τις θέσεις της επικεφαλής των «Αδελφών της Ιταλίας» που αναμένεται να καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο.

H Μελόνι είναι έτοιμη να γίνει «η πιο ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας από την εποχή του Μουσολίνι», μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNN, ενώ στη Βρετανία το BBC κάνει λόγο για «την ακροδεξιά προς τη νίκη στις εκλογές» και ο Guardian μιλάει για «ανησυχία στην Ευρώπη για αναταραχές καθώς η Ιταλία κλίνει προς τα Δεξιά». Η ανάλυση των Financial Times είναι πιο επιφυλακτική, καθώς στην ανάλυσή του ο αρθρογράφος της εφημερίδας υποστηρίζει, ότι η επιτυχία της Μελόνι «προμηνύει κινδύνους, αλλά δεν παρασύρεται στον εξτρεμισμό».

«Η ακροδεξιά κερδίζει για πρώτη φορά τις εκλογές στην Ιταλία», γράφει στο κύριο άρθρο της η ισπανική El Pais, που κάνει λόγο για μια «ηγέτιδα με μεταφασιστικές ρίζες», ενώ η γαλλική Libération φιλοξενεί συνέντευξη του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια, Πιέρο Ινάτσι με τίτλο «Η Ιταλία ποτέ δεν συμβιβάστηκε πραγματικά με το φασιστικό παρελθόν της» και η Le Monde κάνει λόγο για «ιστορική νίκη για την Τζόρτζια Μελόνι και την άκρα Δεξιά».

«Η ριζοσπαστική δεξιά κερδίζει τις εκλογές», συνοψίζει το περιοδικό Der Spiegel επισημαίνοντας το μεγάλο ποσοστό αποχής και την επικριτική στάση της Τζόρτζια Μελόνι έναντι της Ε.Ε.

Για «Δεξιό θόρυβο στη Ρώμη» κάνει λόγο η Bild, υπογραμμίζοντας ότι η προαλειφόμενη νέα πρωθυπουργός θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την σχέση της Ιταλίας με τις ΗΠΑ, όχι με την ΕΕ.

Η Süddeutsche Zeitung σε σχόλιό της σημειώνει ότι «η Ευρώπη χρειάζεται την Ιταλία και ακόμη περισσότερο η Ιταλία την Ευρώπη», κρίνοντας ότι «ακόμη και με τη νίκη των θορυβωδών και ακραίων δεξιών δεν θα αλλάξει —ευτυχώς— τίποτα».

Η εφημερίδα Die Welt από την πλευρά της θυμίζει ότι η κυρία Μελόνι ανέδειξε ως «αγαπημένο εχθρό» της τη Γερμανία στην αυτοβιογραφία της και εκτιμά ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των φραστικών επιθέσεων κατά του Βερολίνου.

Τέλος, σε συνέντευξή της στην Welt η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ εκφράζει ανησυχία για το αποτέλεσμα των εκλογών και λέει χαρακτηριστικά ότι τα πολιτικά πρότυπα της κυρίας Μελόνι είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η κυρία Μελόνι «αποτελεί απειλή για την εποικοδομητική συνύπαρξη στην Ευρώπη, καθώς στο πρόσωπό της οι αυταρχικοί αποκτούν μια λομπίστρια για να θάψει το έργο της ΕΕ», προσθέτει η Γερμανίδα πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα