ΑΘΗΝΑ
15:43
|
08.05.2024
Ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι «δημοκρατικές δυνάμεις» εντός της ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Real Fm, o εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών και περιέγραψε αυτό που θεωρεί ως ζητούμενο για τις «δημοκρατικές δυνάμεις» εντός της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Κατ’ αρχάς χρειάζεται να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στην Ιταλία θα έχουμε μια κυβέρνηση με την ηγεμονία της Ακροδεξιάς. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η αμφισβήτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων».

Σύμφωνα με τον Νάσο Ηλιόπουλο, «η επόμενη μέρα στην Ευρώπη και το αν θα καταφέρουν οι δημοκρατικές δυνάμεις να περιορίσουν την άνοδο της Ακροδεξιάς θα κριθεί κυρίαρχα στο κοινωνικό ζήτημα, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στο μισθό και το εισόδημα»

Απαντώντας για την αδυναμία της κεντροαριστεράς να πετύχει την έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας στις ευρωπαϊκές χώρες, ο Νάσος Ηλιόπουλος, έφερε ως θετικό αντιπαράδειγμα την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου «οι κεντροαριστερές δυνάμεις είχαν μια ευρύτερη αντίληψη συμμαχιών με την Αριστερά, με τους Πράσινους και εκεί οι δυνάμεις αυτές έδωσαν κρίσιμες απαντήσεις στην κρίση ακρίβειας. Αν κάποιος δει σήμερα τις τιμές στο ρεύμα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, θα διαπιστώσει ότι αγοράζουν πολύ φτηνότερα από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό γιατί ακολούθησαν ένα διαφορετικό, πιο κοινωνικό μοντέλο».

Σε ό,τι αφορά την ακροδεξιά στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε από τη μία στην καταδίκη της Χ.Α. και από την άλλη, στην κανονικοποίηση ενός ακροδεξιού λόγου εκ μέρους της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά την τιμή της ενέργειας, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε πως «πέρα από ένα υπαρκτό παγκόσμιο πρόβλημα, κάτι πηγαίνει πολύ λάθος στην πολιτική που ασκείται στη χώρα μας».

Πιο αναλυτικά, υποστήριξε πως: «με βάση τα στοιχεία, οι πάροχοι στην αγορά ενέργειας μόνο για το Σεπτέμβρη θα έχουν 500 εκ. ουρανοκατέβατα κέρδη», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ζήτημα μοντέλου, χρειαζόμαστε και στην ενέργεια δημόσια εργαλεία».

Σε ό,τι αφορά αυτό που βλέπει ως διαμορφούμενο μοντέλο διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης από κράτη της ΕΕ, είπε: «Σε όλη την Ευρώπη το κράτος επανέρχεται στην αγορά ενέργειας, αυτό πέρα από την ενεργειακή ασφάλεια είναι και ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Είναι πραγματικά ανορθολογικό να δίνει η κυβέρνηση 2 δισ. μόνο το Σεπτέμβρη για να στηρίξει την αισχροκέρδεια, τη στιγμή που με 340 εκ. μπορεί το κράτος να έχει τον έλεγχο του 51% της ΔΕΗ και να ασκεί μια πολιτική συγκράτησης των τιμών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

«Αυτό το διαφορετικό μοντέλο σημαίνει επίσης αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, σημαίνει πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή του ρεύματος», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Το σύγχρονο “Μένουμε Ευρώπη” στην ενέργεια είναι η παρέμβαση του Δημοσίου». «Ο τρόπος που θα γίνει αυτό τεχνικά θα βρεθεί, είναι κάτι απόλυτα εφικτό. Είναι όμως και οικονομικά ορθολογικό, για να μη δίνουμε διαρκώς επιδοτήσεις από τα χρήματα των πολιτών σε αυτούς που αισχροκερδούν», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έφεση κατά της αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου από την Εισαγγελία Εφετών Λαμίας

Κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης και ο Ηλίας Κασιδιάρης

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εν αναμονή της εισβολής- Δεκάδες οι νεκροί

ΠΑΣΟΚ: Η Κεραμέως να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την σκηνοθετημένη διάρρηξη στο υπουργείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα