ΑΘΗΝΑ
10:42
|
26.04.2024
Εν μέσω της των εορτασμών της «Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς», ακροδεξιοί Ισραηλινοί εισβάλλουν στο ιερό για τους Παλαιστίνιους, τέμενος της Ιερουσαλήμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής (IOF) εισέβαλαν, σήμερα Δευτέρα, στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ προκειμένου να διασφαλίσουν τις επιδρομές ακροδεξιών Εβραίων στο τρίτο ιερότερο μνημείο του μουσουλμανικού κόσμου τέμενος, ενώ εμπόδισαν μουσουλμάνους άνδρες κάτω των 40 ετών να πραγματοποιήσουν την προσευχή Fajr (αυγή), όπως ανέφερε ανταποκριτής του δικτύου Al Mayadeen.

Σε πολλές Πύλες του τεμένους έχουν διεξαχθεί συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στους μουσουλμάνους πιστούς, ενώ πηγές αναφέρουν πως ο στρατός προέβη σε ρίψη δακρυγόνων και κρότου λάμψης. Βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, απεικονίζουν ακόμα και προπηλακισμό δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ.

Αυτό λαμβάνει χώρα την παραμονή των εβραϊκών εορτών, εν μέσω εκκλήσεων για οργάνωση μαζικών επιδρομών από εξτρεμιστές ακροδεξιούς Εβραίους στο τέμενος Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια της περιόδου των τριών εορταστικών εβδομάδων η οποία ξεκίνησε την Κυριακή.

Σχεδόν 47.988 ακροδεξιοί Εβραίοι εισέβαλαν στο τέμενος Αλ Άκσα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Σεπτεμβρίου 2022, με τη δεξιά διοίκηση να λέει ότι φέτος έγιναν οι περισσότερες εισβολές Ισραηλινών στο τέμενος στην ιστορία του κράτους του απαρτχάιντ, ανέφερε χθες το πρακτορείο ειδήσεων Sama.

Την Πέμπτη, ο ακροδεξιός Ισραηλινός Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, μέλος του Ισραηλινού κοινοβουλίου, εισέβαλε στο τέμενος Αλ Άκσα εν μέσω περιορισμών στην είσοδο των πιστών και περιηγήθηκε στις αυλές του τζαμιού, ξεκινώντας από την Πύλη Μουγκράμπι, που φυλάσσεται από τις δυνάμεις κατοχής.

Ο Μπεν-Γκβίρ είναι ένας από τους πιο διαβόητους Ισραηλινούς πολιτικούς, καθώς φημίζεται για τις συνεχείς προκλητικές περιοδείες στο τέμενος Αλ Άκσα, κατά τη διάρκεια των οποίων φανατισμένοι ακροδεξιοί Ισραηλινοί, ζητούν τον θάνατο τόσο Αράβων όσο και Παλαιστινίων, φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα και βρισιές.

Πριν ο Μπεν-Γκβίρ εισβάλει στο τέμενος Αλ Άκσα, η κατοχική αστυνομία ενίσχυσε την παρουσία της στις πύλες του τεμένους και εμπόδισε την είσοδο σε μουσουλμάνους, ειδικά από την Πύλη Κάτανιν.

Στην πόρτα της Πύλης του Συμβουλίου (Bab Al-Majlis), οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κράτησαν τους πιστούς και τους εμπόδισαν να εισέλθουν σε αυτήν.

Από την άλλη πλευρά, τα παλαιστινιακά ιδρύματα ζήτησαν να ενταθεί η παρουσία Παλαιστινίων στο Τζαμί Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Στο ίδιο πλαίσιο, το κίνημα της Χαμάς κάλεσε την Κυριακή να ενισχυθούν οι πράξεις αντίστασης για να ματαιωθούν τα ισραηλινά σχέδια κατοχής του ιερού τεμένους Αλ Άκσα.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χαζέμ Κασέμ, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η εντατικοποίηση των πράξεων αντίστασης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη του ’48 είναι αρκετή για να ματαιώσει τα ισραηλινά σχέδια κατά του τεμένους Αλ Άκσα.

Πρόσθεσε ότι με τις μαζικές συγκεντρώσεις στο τέμενος Αλ Άκσα θα γίνει μια προσπάθεια αντίδρασης στα σχέδια της κατοχής του Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι εισβολές των ακροδεξιών εξτρεμιστών υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής πρέπει να αντιμετωπιστούν με περισσότερες τέτοιες δράσεις.

Ο Κασέμ πρόσθεσε ότι ο παλαιστινιακός λαός θα προστατεύσει το τζαμί Αλ Άκσα με κάθε δυνατό μέσο, ενώ τόνισε ότι «το κλειδί για τη νίκη του παλαιστινιακού λαού» βρίσκεται σε αυτό το τζαμί, προσθέτοντας ότι «με την ενότητα και την αντίστασή του, τα σχέδια κατοχής στο τέμενος Αλ Άκσα θα ματαιωθούν».

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εορτασμοί της «Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς» έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τη Δευτέρα και θα ακολουθήσουν οι εορτασμοί «Γιομ Κιπούρ» στις 5 Οκτωβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα