ΑΘΗΝΑ
21:25
|
28.06.2024
Η χρόνια οικονομική και πολιτική κρίση, σε συνδυασμό με την αδυσώπητη βία των συμμοριών, έχουν οδηγήσει την Αϊτή σε «ανθρωπιστική καταστροφή».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η χρόνια οικονομική και πολιτική κρίση, σε συνδυασμό με την αδυσώπητη βία των συμμοριών, έχουν οδηγήσει την Αϊτή σε «ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε η απεσταλμένη της χώρας στον ΟΗΕ.

Εβδομάδες βίας και επιθέσεων σε αποθήκες τροφίμων έχουν κλονίσει την επισιτιστική ασφάλεια του έθνους, είπε η Χελέν Λα Λάιμ σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δεινή κατάσταση, οι επιχειρήσεις έκλεισαν και οι συγκοινωνίες δεν λειτουργούν.

Χιλιάδες πολίτες κατακλύζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων, ζητώντας αλλαγή του συστήματος και την παραίτηση του πρωθυπουργού, Άριελ Χένρι.

Η εμφύλια αναταραχή σε όλο το νησί κλιμακώθηκε αφότου ο πρόεδρος Άριελ Χένρι ανακοίνωσε το τέλος των κρατικών επιδοτήσεων καυσίμων στις 11 Σεπτεμβρίου, γεγονός που προκάλεσε την άνοδο των τιμών της βενζίνης και του ντίζελ.

Έκτοτε, οι διαδηλώσεις και οι λεηλασίες έχουν ενταθεί, με την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η Χελέν Λα Λάιμ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα ότι εκτιμάται πως 2.000 τόνοι επισιτιστικής βοήθειας, αξίας σχεδόν 5 εκατομμυρίων δολαρίων (4,6 εκατομμύρια λίρες), χάθηκαν μετά από επανειλημμένες επιθέσεις σε τοπικές αποθήκες του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

«Αυτό θα είχε υποστηρίξει συνολικά έως και 200.000 από τους πιο ευάλωτους Αϊτινούς τον επόμενο μήνα», είπε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Βαλερί Γκουαρνέρι, η οποία ήταν επίσης στη συνάντηση, δήλωσε: «Η κατάσταση στην Αϊτή δυστυχώς έχει φτάσει σε νέα επίπεδα απόγνωσης».

Ο πληθωρισμός έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και το 40% της χώρας βασίζεται στην επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσει, είπε. Και η Βαλερί Γκουαρνιέρι πρόσθεσε ότι αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της επισιτιστικής ασφάλειας φέτος, με 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κρίσης.

Οι εγκληματικές συμμορίες βρίσκονται στο επίκεντρο των προβλημάτων της Αϊτής και η χρόνια βία των συμμοριών έχει αφήσει εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους.

Τα ποσοστά βίας των συμμοριών, που είχαν ήδη αυξηθεί μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από πληρωμένους δολοφόνους πριν από ένα χρόνο, έχουν φτάσει σε νέα συγκλονιστικά επίπεδα από τότε που ξέσπασε μια μάχη στις 8 Ιουλίου μεταξύ δύο εγκληματικών συμμαχιών, γνωστών ως G9 και G-Pèp.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αϊτής, Ζιν Βίκτορ Χενεούς, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι εκτός από ορισμένες «μεμονωμένες περιπτώσεις», η βία στη χώρα του ήταν «γενικά υπό έλεγχο» και η ηρεμία είχε επιστρέψει σε μέρη του νησιού.

Σήμερα νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν, οι οποίες έχουν λάβει σαφείς αντικυβερνητικές διαστάσεις, οι οποίες στρέφονται εναντίον της «αμερικανοκίνητης» κυβέρνησης.

Στη συνάντηση, ο Βίκτορ Χενεούς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παράσχει στην Αϊτή «ισχυρή υποστήριξη» για να διασφαλίσει ότι η αστυνομία μπορεί να πολεμήσει ενάντια σε ένοπλες συμμορίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Σεβόμαστε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ακαθάριστα οικόπεδα: Παίρνει και άλλη παράταση… τελευταία στιγμή

Καμίνια: Έκλεισαν γάτα μέσα σε τσουβάλι

Ισπανία: Μεγάλη συγκέντρωση στη Μάλαγα λόγω του υπερτουρισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα