ΑΘΗΝΑ
16:07
|
18.04.2024
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρέσβη της Γερμανίας στην Άγκυρα καταδικάζοντας τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε σήμερα τον πρέσβη της Γερμανίας στην Άγκυρα, αφού ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου συνέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με «αρουραίο των υπονόμων».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις προσβλητικές δηλώσεις του κ. Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, του αντιπροέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, για τον Πρόεδρό μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο, προσθέτοντας ότι τα «άσεμνα» σχόλια έδειξαν «το πολιτικό και ηθικό επίπεδο του Κουμπίτσκι και αποκαλύπτουν την κοινοτυπία του».

Ο Κουμπίτσκι έκανε εκστρατεία για το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του, κατώτερο μέλος του κυβερνώντος γερμανικού συνασπισμού, στην Κάτω Σαξονία, όταν είπε στους υποστηρικτές του ότι η Γερμανία δεν πρέπει «να ανοίξει ξανά την αγκαλιά της» σε ένα πιθανό νέο κύμα προσφύγων που φτάνουν στη χώρα, κάτι που είπε ότι θα μπορούσε να συμβεί λόγω του «Ερντογάν, του αρουραίου των υπονόμων».

Ο Κουμπίτσκι δήλωσε αργότερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι έκανε αυτά τα σχόλια αναφερόμενος στον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών χωρίς έγγραφα που μετακινούνται από την Τουρκία κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής διαδρομής προς τη Γερμανία, ενώ πρόσθεσε ότι «ένας αρουραίος των υπονόμων είναι ένα μικρό, χαριτωμένο, αλλά ταυτόχρονα έξυπνο και πανούργο πλάσμα που εμφανίζεται επίσης σε παιδικές ιστορίες», όπως στην ταινία «Ratatouille».

Στην ίδια εκδήλωση ο Κουμπίτσκι απέρριψε επίσης εκκλήσεις άλλων μελών του κόμματός του προς τη Γερμανία να προβεί σε γρήγορες και ολοκληρωμένες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ρωτώντας: «Πότε θα έρθει το σημείο όπου ο Πούτιν θα μας θεωρήσει μέρος στον πόλεμο;»

Τον περασμένο μήνα, ο Κουμπίτσκι ζήτησε την επανενεργοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας αφού το Βερολίνο έκλεισε τον αγωγό λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, γεγονός που προκάλεσε έντονη κριτική από το εσωτερικό του κόμματός του.

Η προσβολή του προέδρου είναι ποινικό αδίκημα στην Τουρκία και η Άγκυρα έχει ιστορικό έντονης αντίδρασης σε αρνητικά σχόλια για τον πρόεδρό της από το εξωτερικό: Το 2016, η Άγκυρα υπέβαλε δύο νομικές καταγγελίες εναντίον του Γερμανού κωμικού Jan Böhmermann, αφού διάβασε ένα ποίημα στην τηλεοπτική του εκπομπή που προσέβαλλε τον Ερντογάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φθιώτιδα: Κατέρρευσε τμήμα οροφής σε σχολείο εν ώρα μαθήματος

Ανησυχητικές κινήσεις του Ισραήλ- Προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Ράφα

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους που διαμαρτυρήθηκαν για τη συνεργασία με το Ισραήλ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την αρχειοθέτηση της μήνυσης συγγενών κατά Τριαντόπουλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα