Ένα σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής σε περιπολία ρουτίνας στη Βερίγγειο Θάλασσα στα ανοικτά της Αλάσκας ανέφερε μια συνάντηση με ένα κινεζικό καταδρομικό εξοπλισμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους, το οποίο αργότερα ανακαλύφθηκε ότι ταξίδευε με δύο άλλα κινεζικά πολεμικά σκάφη και τέσσερα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.
Το καταδρομικό Renhai CG 101 παρατηρήθηκε περίπου 138 χιλιόμετρα βόρεια του νησιού Κίσκα της Αλάσκας από το σκάφος Kimball της αμερικανικής ακτοφυλακής ενώ βρισκόταν σε περιπολία ρουτίνας την 19η Σεπτεμβρίου, ανέφερε η ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της.
Δύο άλλα κινεζικά πολεμικά πλοία και τέσσερα ρωσικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιτορπιλικού, παρατηρήθηκαν αργότερα να κινούνται «σε ενιαίο σχηματισμό με το Renhai ως συνδυασμένη ομάδα δράσης επιφανείας που δραστηριοποιείται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των ΗΠΑ», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Όπως ανέφερε η αμερικανική ακτοφυλακή, το Kimball λειτουργεί πλέον σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της επιχείρησης Frontier Sentinel, η οποία ορίζει την αντιστοίχιση «παρουσίας με παρουσία» όταν πρόκειται για «στρατηγικούς ανταγωνιστές» που επιχειρούν μέσα και γύρω από τα ύδατα των ΗΠΑ, ενώ ένα αμερικανικό αεροσκάφος C-130 Hercules παρείχε αεροπορική υποστήριξη για το Kimball από τον σταθμό της ακτοφυλακής στο Κόντιακ της Αλάσκας.
«Ενώ ο σχηματισμός λειτούργησε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς», δήλωσε ο υποναύαρχος Νέιθαν Μουρ, διοικητής της 17ης Περιφέρειας της αμερικανικής ακτοφυλακής, «θα αντιστοιχίσουμε παρουσία με παρουσία για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν διαταραχές στα συμφέροντα των ΗΠΑ στο θαλάσσιο περιβάλλον γύρω από την Αλάσκα».
Το περιστατικό έρχεται ένα μήνα αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε για το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Κίνας για την Αρκτική και τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας εκεί.
Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια νέα Αρκτική Διοίκηση και έχει ανοίξει εκατοντάδες νέες και πρώην στρατιωτικές τοποθεσίες της Σοβιετικής εποχής στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένων λιμένων βαθέων υδάτων και αεροδρομίων, ενώ η Κίνα έχει αυτοανακηρυχθεί κράτος «κοντά στην Αρκτική» και σχεδιάζει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο παγοθραυστικό στον κόσμο.