Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ακραία πείνα στη Σομαλία και περισσότεροι από 213.000 διατρέχουν «άμεσο κίνδυνο να πεθάνουν» μετά από τέσσερις συνεχόμενες περιόδους χαμηλών βροχοπτώσεων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Συνεπώς, θα έπρεπε να θεωρείται ανακουφιστικό το γεγονός ότι παρά τις καθυστερήσεις, πάνω από το 70% του στόχου του ΟΗΕ για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 1,46 δισ. έχει πλέον επιτευχθεί. Όμως, ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στην αφρικανική χώρα, αναφέρει το BBC, υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα έχουν συγκεντρωθεί πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά λόγω της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας των ΗΠΑ, δεν είναι δυνατόν η βοήθεια να παραδοθεί σε τμήματα της Σομαλίας που την έχουν περισσότερο ανάγκη.
Το πρόβλημα αφορά μεγάλα τμήματα της νότιας Σομαλίας τα οποία ελέγχονται από την αλ Σαμπάμπ η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα, καθώς, όπως ανέφεραν, ανώνυμα, πηγές ανθρωπιστικών οργανώσεων στο βρετανικό δίκτυο, η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί εγγυήσεις πως η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα φτάσει στα χέρια «τρομοκρατών».
Το πρόβλημα είναι μεγάλο, θυμίζοντας την κατάσταση πριν από έντεκα χρόνια, όταν σχεδόν 260.000 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια λιμού που έπληξε την περιοχή που ελέγχει η αλ Σαμπάμπ.
Στις συγκεκριμένες περιοχές σήμερα ζουν περίπου 900.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτίμηση του ΟΗΕ, με την πλειοψηφία τους να έχει πληγεί από την παρατεταμένη ξηρασία και να ενδέχεται να αντιμετωπίσει, άμεσα, συνθήκες πλήρους λιμού.
Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν τη «σοβαρή ανθρωπιστική κρίση» στη Σομαλία και επιμένουν ότι οι αντιτρομοκρατικές ονομασίες δεν έχουν σκοπό να στοχεύσουν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας.
Αλλά οι διαβεβαιώσεις τους δεν κάνουν τα πράγματα ευκολότερα, αναφέρουν ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, προσθέτοντας ότι ενώ καταφέρνουν να φτάσουν σε αστικές περιοχές η προσέγγιση περιοχών που διοικούνται από την αλ Σαμπάμ, παραμένει δύσκολη έως αδύνατη.