ΑΘΗΝΑ
15:06
|
07.07.2024
Υψηλά ποσοστά συμμετοχής ανακοίνωσαν οι τοπικές εκλογικές επιτροπές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χωρίς απρόοπτα, ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη, τα δημοψηφίσματα στις περιοχές του Ντονιέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια για την ένωση με τη Ρωσία που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή.

Τις προηγούμενες τέσσερις μέρες η ψηφοφορία γίνονταν με περιφερόμενες κάλπες, σε σπίτια και χώρους συγκέντρωσης, ενώ σήμερα η διαδικασία ολοκληρώνεται με κάλπες σε σταθερά εκλογικά κέντρα.

Τα δημοψηφίσματα, τα οποία παρακολουθούν παρατηρητές από πολλές χώρες, έχουν ήδη κηρυχθεί έγκυρα καθώς σε όλες τις περιπτώσεις έχει ξεπεραστεί το όριο του 50% στην προσέλευση των ψηφοφόρων.

Συγκεκριμένα ως το βράδυ της Δευτέρας η συμμετοχή ήταν 86,89% στο Ντονιέτσκ, 83,61% στο Λουγκάνσκ, 63,58% στην περιφέρεια της Χερσώνας και 66,43% στην Ζαπορίζια, παρά τις ουκρανικές επιθέσεις όπως υποστηρίζουν οι ρωσόφωνοι.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS, o δήμαρχος του Ντoνιέτσκ, δήλωσε, χθες Δευτέρα, ότι τις πρώτες τρεις μέρες του δημοψηφίσματος σημειώθηκαν 115 ουκρανικές επιθέσεις με πέντε από τις εννέα συνοικίες της πόλης να δέχονται επιθέσεις.

Οι επικεφαλής του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ, θα αποφασίσουν για την επιβολή στρατιωτικού νόμου μαζί με τις ρωσικές αρχές σε περίπτωση που οι δημοκρατίες ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε στο TASS, σήμερα, ο ηγέτης του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πασέχνικ.

«Σε περίπτωση της ενοποίησής μας θα γίνουμε υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θα λάβουμε αποφάσεις από κοινού», υπογράμμισε.

Όσο αφορά στην επόμενη μέρα των δημοψηφισμάτων, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν άμεσα γνωστά, σε περίπτωση υπερίσχυσης του «ναι» το ρωσικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει μια συνθήκη που θα επισημοποιεί την ένταξη των τεσσάρων περιοχών στο ρωσικό έδαφος.

Τα ρωσικά πρακτορεία TASS και Ria Novosti, επικαλούμενα κοινοβουλευτικές πηγές, μετέδωσαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι πιθανόν να κατατεθεί στη Δούμα σήμερα το βράδυ και να υιοθετηθεί την επομένη στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισπανία: Έξι τραυματίες στο φεστιβάλ του Σαν Φερμίν

Φωτιά τώρα στην Ξάνθη – Μεγάλη κινητοποίηση

14 νεκροί στο Νεπάλ, καθώς οι μουσώνες προκαλούν πλημμύρες στη Νότια Ασία

Θερινές εκπτώσεις από αύριο, Δευτέρα 8 Ιουλίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα