ΑΘΗΝΑ
04:51
|
26.04.2024
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Γιάκουμπ Μοραβιέτσκι μίλησε για δολιοφθορά και η σουηδική τηλεόραση μετέδωσε καταγραφή τριών εκρήξεων από σεισμογράφους...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν μάσησε τα λόγια του σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Γιάκουμπ Μοραβιέτσκι σε σχέση με τις τρεις «περίεργες» διαρροές φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου σε τρία διαφορετικά τμήματα του δικτύου των ρωσογερμανικών αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές της Δανίας και της Σουηδίας.

Ο Μοραβιέτσκι ορθά κοφτά χαρακτήρισε το συμβάν «πράξη δολιοφθοράς» ενώ συμμετείχε μαζί με τον Πολωνό Πρόεδρο Άντρζεϊ  Ντούντα  και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν στα εγκαίνια του νέου αγωγού φυσικού αερίου της Βαλτικής (Βaltic Pipe).

Στο περιθώριο της ίδιας τελετής εγκαινίων η Φεντέρικσεν υπαινίχθηκε το ίδιο εμμέσως πλην σαφώς επισημαίνοντας πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι διαρροές στους αγωγούς αερίου Nord Stream οφείλονται σε σύμπτωση. Η πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η ζημιά στους αγωγούς στη Βαλτική καταδεικνύει την ανάγκη να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

Η σουηδική TV κατέγραψε εκρήξεις…

Νωρίτερα σήμερα  η σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT μετέδωσε (σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής The Guardian) πως σεισμογράφοι της Σουηδίας κατέγραψαν «εκρήξεις κοντά στους αγωγούς» Nord Stream  μέσα στις τελευταίες τρεις μέρες.

«Το SVT αποκαλύπτει πως οι μετρήσεις των σταθμών και σε Σουηδία και σε Δανία κατέγραψαν ισχυρές υποθαλάσσιες εκρήξεις στην ίδια περιοχή όπου σημειώθηκαν την Δευτέρα οι διαρροές φυσικού αερίου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτές τις εκρήξεις, εκ των οποίων η πρώτη έγινε στις 2.03 π.μ. της Δευτέρας και η δεύτερη 7.04 μ.μ της ίδιας μέρας».

Εικόνα

Η αντίδραση της ΕΕ

Στο μεταξύ εκπρόσωπος της Κομισιόν της ΕΕ στις Βρυξέλλες εκτίμησε πως είναι επί του παρόντος «πρόωρο» να εκτιμά την αιτία των διαρροών στα δίκτυα των αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2, συνιστώντας πρώτα να διενεργηθούν οι κατάλληλες έρευνες.

Πρόσθεσε δε πως η Επιτροπή παρακολουθεί «από κοντά» τις εξελίξεις με τις διαρροές και μέχρι στιγμής «δεν βλέπει οποιονδήποτε αντίκτυπο στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών προμηθειών».

Ποιος είναι ο νέος «αγωγός της Βαλτικής»

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του νέου αγωγού φυσικού αερίου της Βαλτικής που εγκαινίασαν η Πολωνία, η Νορβηγία και η Δανία στο Goleniw της Πολωνίας.

Εικόνα

Ο αγωγός της Βαλτικής (Baltic Pipe) είναι έργο κοινού ενδιαφέροντος από το 2013 και έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ με περίπου 267 εκατομμύρια ευρώ μέσω του μηχανισμού Connecting Europe Facility (CEF), βοηθώντας στην ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών μελετών (περίπου 51 εκατομμύρια ευρώ) και των κατασκευαστικών εργασιών (περίπου 215 εκατομμύρια ευρώ).

Αναμένεται να επιτρέψει την εισαγωγή έως και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Νορβηγία στην Πολωνία μέσω της Δανίας και τη μεταφορά 3 bcm φυσικού αερίου ετησίως από την Πολωνία στη Δανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα