ΑΘΗΝΑ
00:36
|
25.04.2024
Εν μέσω ιδιαίτερης ανησυχίας για τις κινήσεις στις οποίες θα προβεί η νέα ιταλική κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να εμμείνει στα σχέδια μεταρρυθμίσεων προέτρεψε η Κομισιόν την Ρώμη, στέλνοντας μήνυμα, ταυτόχρονα με την εκταμίευση δόσης ύψους 21 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια ανάκαμψης για την πανδημία, εν μέσω ιδιαίτερης ανησυχίας για τις κινήσεις στις οποίες θα προβεί η νέα ιταλική κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι.

Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η Ιταλία είχε επιτύχει μια σειρά από 45 ορόσημα και στόχους στη μεταρρύθμιση τομέων όπως η δημόσια απασχόληση, οι προμήθειες, η φορολογική διοίκηση, η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη για να πληροί τις προϋποθέσεις για ένα άλλο μέρος του προγράμματος ενίσχυσης συνολικού ύψους 192 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η νέα εκταμίευση αποδεικνύει ότι οι Βρυξέλλες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί. Η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία τις τελευταίες ημέρες εξέδωσε συγκαλυμμένη προειδοποίηση ενάντια σε οποιαδήποτε δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Ιταλία υπό μια ακροδεξιά ηγεσία, ενθάρρυνε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Προεκλογικά η ακροδεξιά Μελόνι και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της που κυριάρχησε στις εκλογές της Κυριακής και αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση, είχε μιλήσει για αναθεώρηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ιταλίας, σκορπίζοντας στην Ευρωπαϊκή προοπτική ανησυχίες για τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Κομισιόν, ο επίτροπος Οικονομίας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, επίσης επικαλούμενος τις έως τώρα επιτυχίες του ιταλικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος κάλεσε τη νέα κυβέρνηση «να διασφαλίσει πως θα αρπάξει αυτή την ευκαιρία».

Σημειωτέον ότι η Ιταλία έχει ήδη λάβει περίπου 46 δισ. ευρώ, άλλα ως δάνεια και άλλα ως εγγυήσεις. Η τελευταία δόση από τα κεφάλαια που έχουν εγκριθεί για τη Ρώμη και η οποία πρέπει και πάλι να πάρει την τελική έγκριση από την Ε.Ε., πρόκειται να επενδυθεί σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες πέμπτης γενιάς, ο τουρισμός και η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα