ΑΘΗΝΑ
13:15
|
26.04.2024
Πάρτι στο Twitter με την καμπάνα έναρξης συναλλαγών στο Σίτι που σωριάστηκε στα χέρια της Πρωθυπουργού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για εκτίναξη του πληθωρισμού και των οικονομικών ανισοτήτων στο Ηνωμένων Βασίλειο προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητώντας συνάμα από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας να προχωρήσει σε επανεξέταση του πακέτου φορολογικών περικοπών.

Οι συστάσεις του ΔΝΤ προς το οικονομικό επιτελείο της πρωθυπουργού Λιζ Τρας οδήγησαν σε νέα κατρακύλα της αξίας της στερλίνας και πονοκεφαλιάζουν τις ήδη ανήσυχες αγορές. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ συναντήθηκε με στελέχη από επενδυτικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών των αγορών για το πακέτο των μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών (48 δισεκατομμύρια δολάρια). Το πακέτο Κουαρτένγκ  δεν συνοδεύεται από περικοπές δαπανών ή από κάποια ανεξάρτητη εκτίμηση κόστους, εγείροντας ανησυχίες ότι θα διόγκωνε το δημόσιο χρέος και θα προσθέσει στον πληθωρισμό που ήδη τρέχει κοντά στο υψηλό 40 ετών.

«Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην λειτουργεί σε αντιπαράθεση με τη νομισματική πολιτική», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ. «Επιπλέον, η φύση των μέτρων του Ηνωμένου Βασιλείου πιθανότατα θα αυξήσει την ανισότητα».

Η βρετανική λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου των 1,0373 δολαρίων τη Δευτέρα, εν μέσω ανησυχίας των επενδυτών για τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, από την πλευρά της, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια «όσο χρειάζεται» για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Αλλά η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΤτΑ δεν είναι πριν τον Νοέμβριο, και η έλλειψη άμεσης δράσης δεν ενίσχυσε τη λίρα. Το βρετανικό νόμισμα εξακολουθεί να υποχωρεί 4% από την περασμένη Παρασκευή και η λίρα έχει υποχωρήσει 20% έναντι του δολαρίου τον περασμένο χρόνο.

«Ο προϋπολογισμός της 23ης Νοεμβρίου θα αποτελέσει μια πρώιμη ευκαιρία για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξετάσει τρόπους παροχής υποστήριξης πιο στοχευμένης και να επαναξιολογήσει τα φορολογικά μέτρα, ειδικά εκείνα που ωφελούν τους υψηλά εισοδήματα», ανέφερε το ΔΝΤ. Το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησε ότι η κυβέρνηση «είναι επικεντρωμένη στην ανάπτυξη της οικονομίας για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο για όλους».

Την ίδια ώρα το Twitter κάνει πάρτι με την παρουσία της Λιζ Τρας στο Σίτι και την κατάληξη που είχε στα σταθερά χέρια της το καμπανάκι έναρξης των συναλλαγών στο βρετανικό χρηματιστήριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Παρέμβαση ΝΑΤΟ σε Κίνα εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα