ΑΘΗΝΑ
15:46
|
05.11.2024
Οι επικεφαλής των περιφερειών ζητούν επίσημα από την Μόσχα να τους δεχτεί στην Ρωσική Ομοσπονδία - Έντονες οι αντιδράσεις στη Δύση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και στις Περιφέρειες Ζαπορόζιε και Χερσώνα ψήφισαν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, με τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων να δείχνουν πολύ υψηλή συμμετοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει σήμερα το ρωσικό πρακτορείο TASS,

  • Στην περιοχή της Χερσώνας, όπου η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 78,86%, το 87,05% όσων ψήφισαν επέλεξαν την ένταξη στη Ρωσία (497.051 άτομα), με το 12,05% (68.832) να αντιτίθεται στην ιδέα.
  • Στην περιοχή της Ζαπορίζια, με την συμμετοχή στο 85,4%, η πρωτοβουλία της ένωσης με το Ρωσία υποστηρίχθηκε από το 93,11% των ψηφοφόρων (430.268 άτομα).
  • Στην περιοχή του Ντονιέτσκ, με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο 97,51%, το 99,23% του εκλογικού σώματος δήλωσε ότι υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.
  • Στην περιοχή του Λουγκάνσκ, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 94,15%,  υπέρ της ένωσης τάχθηκε το 98,42% των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα

Αιτήματα προς τη Μόσχα για αποδοχή

Όπως έγινε γνωστό, ο ηγέτης του Ντονιέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, έχει ήδη υποβάλει αίτημά του στις ρωσικές αρχές ζητώντας της να αποδεχθεί την ένταξη της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία, ως ξεχωριστό συστατικό μέλος, ενώ σχεδιάζει άμεσα και ταξίδι στη Μόσχα.

Οι επικεφαλής του Λουγκάνσκ και της Ζαπορίζια, αναμένεται πιθανότατα σήμερα να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει δεκτές τις περιοχές τους στην Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ ο επικεφαλής της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της Περιφέρειας Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, ανακοίνωσε τις προθέσεις του να απευθυνθεί στη ρωσική ηγεσία μετά το δημοψήφισμα, χωρίς να αποκαλύψει πότε ακριβώς θα το κάνει.

Αντιδράσεις στη Δύση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ο Καναδάς και η Ιαπωνία έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη έτοιμο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει τα δημοψηφίσματα. Η Ουάσιγκτον αναμένει να το θέσει σε ψηφοφορία αργότερα αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης.

Τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν χθες Τρίτη την υποστήριξή τους στην «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» στα «αναγνωρισμένα σύνορά της», κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα δημοψηφίσματα προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, που οι ΗΠΑ ήθελαν να καταδικαστούν με επίσημη απόφαση του σώματος.

«Η αναγνώριση από τη Ρωσία των ψευτοδημοψηφισμάτων», η «εφαρμογή του σεναρίου της Κριμαίας», η «νιοστή προσπάθεια προσάρτησης τμήματος της ουκρανικής επικράτειας» σημαίνει «πως δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον νυν Ρώσο πρόεδρο» Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας τονίζει σε δήλωσή του που δημοσιεύεται σήμερα στον Τύπο πως η θέση του Βερολίνου σε ό,τι αφορά εδάφη της Ουκρανίας δεν θα αλλάξει.

«Δεν θα αποδεχθούμε τα αποτελέσματα αυτών των δημοψηφισμάτων, που αποτελούν απάτη, και η υποστήριξή μας στην Ουκρανία θα συνεχιστεί αμείωτη», τόνισε ο Όλαφ Σολτς σε δήλωσή του στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Προεδρικές Εκλογές 2025: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Αμείωτες συνεχίζονται οι ισραηλινές σφαγές στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Αμπελόκηποι: Προφυλακιστέος ο 31χρονος για την έκρηξη-Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα