Δικαιώνοντας το κίνημα για την παραμονή των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, νέα ευρήματα ήρθαν στο φως τις τελευταίες ημέρες, σε δύο ακόμα σημεία.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Voria.gr, στη νότια πρόσβαση του σταθμού αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τους πρωτοβυζαντινούς ως τους μεσοβυζαντινούς χρόνους (4ος-11ος μ.Χ. αιώνας), ενώ στο νοτιοανατολικό φρεάτιο βρέθηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που ανάγονται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα και ως τα βυζαντινά χρόνια.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των ερευνών στη νότια πρόσβαση του σταθμού, εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά μέλη από κτήρια με πλίνθους που χρονολογούνται από τον 4ο ως τον 7ο αιώνα που αποτελούν συνέχεια του δημόσιου λουτρού, που ήρθε στο φως στο κέλυφος του κυρίως σταθμού, ενώ στην ίδια περιοχή βρέθηκε και πλινθόκτιστος πεσσός με κατακόρυφη υδρορροή.
Πλήθος άλλων ευρημάτων ήρθαν στο φως και εκτιμάται ότι πρόκειται για καταστήματα της βυζαντινής αγοράς της πόλης, ενώ επίσης αποκαλύφθηκε υπαίθριος χώρος με φρεάτια, λιθόστρωτα δάπεδα και πηγάδια. Τα διαδοχικά στρώματα που ερευνήθηκαν χρονολογούνται από τον 8ο ως τον 11ο μ.χ. αιώνα και η ανασκαφή έδωσε μεγάλο αριθμό κινητών ευρημάτων, μεταξύ αυτών πολυάριθμα νομίσματα, άφθονα κεραμικά βυζαντινής περιόδου, γυάλινα, μαρμάρινα, σιδερένια, χάλκινα και οστέινα αντικείμενα.
Στο νοτιοανατολικό φρεάτιο του σταθμού Βενιζέλου αποκαλύφθηκε τμήμα δαπέδου από μαρμάρινες πλάκες που παραπέμπει στη συνέχεια της ορθογώνιας μαρμαρόστρωτης πλατείας του αποκαλύφθηκε στο κέλυφος του κυρίως σταθμού
Η διατήρηση ή μη των νέων ευρημάτων στον χώρο, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι κατά την τακτική συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.