ΑΘΗΝΑ
19:27
|
01.12.2022
Οι προτεινόμενες νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, αναμένεται να στερήσουν από τη Ρωσία επιπλέον 7 δισεκ ευρώ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα δέσμη κυρώσεων ύψους 7 δις ευρώ κατά της Ρωσίας σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.

Στο νέο πακέτο κυρώσεων φαίνεται πως συμπεριλαμβάνεται η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, περαιτέρω εμπορικοί περιορισμοί κατά της Μόσχας και νέες καταχωρήσεις ονομάτων Ρώσων αξιωματούχων ή επιχειρηματιών στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις που έκανε σήμερα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ανέφερε πως οι προτεινόμενες νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, αναμένεται να στερήσουν από τη Ρωσία επιπλέον 7 δισεκ ευρώ.

Πρότεινε επίσης την απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία βασικών ειδών τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για το στρατό, όπως είδη αεροναυπηγικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, χημικές ουσίες κ.α. ενώ ζητά να απαγορευτεί στους πολίτες της Ε.Ε. να συμμετέχουν στα διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών εταιρειών.

Το νέο πακέτο κυρώσεων έρχεται, ως πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση για μερική επιστράτευση της Ρωσίας, στις πυρηνικές απειλές της προς τη Δύση και στα ψευδή δημοψηφίσματα που διεξήγαγε σε περιοχές της Ουκρανίας.

«Προτείνουμε ένα νέο πακέτο αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας:

«Δεν αποδεχόμαστε τα ψευδή δημοψηφίσματα ούτε κανενός είδους προσάρτηση στην Ουκρανία. Και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει το τίμημα αυτής της περαιτέρω κλιμάκωσης».

Πρόσθεσε ότι οι χώρες του G7 έχουν ήδη συμφωνήσει επί της αρχής να βάλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνήσει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις 7 Δεκεμβρίου.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της Ε.Ε. στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να κατασχέσει κεφάλαια της Ρωσίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Η.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Διευθυντή της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής

Αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ταϊβάν

Ε.Ε.: Κοντά στο να αποφασίσει πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι

Τη χρήση ένοπλων ρομπότ από την αστυνομία ενέκρινε το Σαν Φρανσίσκο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα