ΑΘΗΝΑ
17:15
|
20.04.2024
«Η Ιαπωνία και η Κίνα μοιράζονται μια μεγάλη ευθύνη για την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή και τον κόσμο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, δήλωσαν σήμερα ότι είναι σημαντικό να οδηγηθούν οι διμερείς σχέσεις σε θετική κατεύθυνση, καθώς οι δύο ηγέτες σηματοδότησαν 50 χρόνια εξομάλυνσης των διπλωματικών δεσμών.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Σι είπε στον Κισίντα ότι αποδίδει «μεγάλη σημασία» στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας και ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί του για την οικοδόμηση της σχέσης, όπως μετέδωσε το κανάλι της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης CCTV.

Σε ένα μήνυμα που διαβάστηκε σε δεξίωση στο Τόκιο για την επέτειο των 50 χρόνων από την εξομάλυνση των διπλωματικών δεσμών των δύο χωρών, ο Κισίντα είπε στον Σι ότι οι διμερείς σχέσεις αντιμετωπίζουν «πολλά ζητήματα και προκλήσεις» τώρα και ότι ελπίζει να ανοίξει το δρόμο για ένα «νέο μέλλον».

«Η Ιαπωνία και η Κίνα μοιράζονται μια μεγάλη ευθύνη για την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή και τον κόσμο», ανέφερε ο Κισίντα στο μήνυμά του προς τον Σι. «Ενόψει των επόμενων 50 ετών… Ελπίζω να συνεργαστώ μαζί σας για να χτίσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις Ιαπωνίας-Κίνας» για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρόσθεσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιασούο Φουκούντα, δήλωσε κατά τη διάρκεια της δεξίωσης ότι είναι καιρός να θυμηθούμε το πνεύμα πίσω από την εξομάλυνση των διμερών δεσμών. «Πιστεύω ότι αυτό που αποφασίσαμε πριν από 50 χρόνια είναι ότι η Ιαπωνία και η Κίνα δεν πολεμούν και ότι συνεργαζόμαστε μεταξύ μας για να οικοδομήσουμε σχέσεις ειρήνης και σταθερότητας», σημείωσε.

«Πρέπει να θυμηθούμε τους δεσμούς που συμφωνήθηκαν πριν από 50 χρόνια και να ρίξουμε όλη μας την ενέργεια στη διατήρηση αυτών των σχέσεων για άλλα 50, 100 χρόνια. Απλά δεν μπορεί να υπάρξει άλλος τρόπος», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα διορθώσει μια ιστορική αδικία

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα