Εάν η ενεργειακή κρίση στην Ε.Ε. κλιμακωθεί τότε η ζωή μας μέλλει να ανατραπεί για τα καλά, όχι μόνον σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο αλλά και σε ό,τι αφορά τις τηλεπικοινωνίες. Σημερινό, αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερς, μεταφέρει την ανησυχία διευθυντικών στελεχών ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών για το ενδεχόμενο ένας βαρύς χειμώνας να προκαλέσει διαταράξεις στις υποδομές τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, αναγκάζοντας τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να μετριάσουν τον αντίκτυπο «κλείνοντας» τους διακόπτες και σε αυτή την παροχή υπηρεσιών.
΄Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ρόιτερς επικαλούμενο τους διευθύνοντες συμβούλους τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, σήμερα δεν υπάρχουν αρκετά συστήματα «εφεδρείας» στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών πολλών ευρωπαϊκών χωρών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαχειριστούν ικανοποιητικά και αποτελεσματικά εκτεταμένες πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης. Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Σουηδία προσπαθούν να εξασφαλίσουν την τηλεπικοινωνιακή επάρκεια σε περίπτωση πολύωρων διακοπών ηλεκτροδότησης εγκαθιστώντας εφεδρικές μπαταρίες σε χιλιάδες σταθμούς κινητής τηλεφωνίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, δίχως βεβαίως να είναι σίγουρο, πως το σύστημα σε μία σκληρή καταπόνηση πολύωρων μπλακάουτ θα καταφέρει να αντέξει…
Η Ευρώπη, λέει το Ρόιτερς δίχως να διευκρινίζει εάν αναφέρεται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο ή μόνον στις χώρες μέλη της Ε.Ε., έχει περίπου 500.000 πύργους τηλεπικοινωνιών και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μπαταρίες εφεδρικής λειτουργίας για περίπου μισή ώρα.
Στη Γαλλία η εταιρία διανομής ηλεκτρικού ρεύματος Enedis καταστρώνει σχέδιο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι διακοπές τουλάχιστον δύο ωρών. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι θα επηρεαστεί και η πρόσβαση των πελατών εταιριών κινητής τηλεφωνίας, εκτός βεβαίως νοσοκομείων, γηροκομείων, αστυνομικών τμημάτων και κρατικών ή δημοσίων υπηρεσιών που θα εξαιρεθούν από τα μπλακάουτ.
Η εταιρία Telcos σε Σουηδία και Γερμανία ανησυχεί για τις επιπτώσεις πολύωρων προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ενώ στην εταιρία το λόμπι των εταιριών τηλεπικοινωνιών ασκεί πιέσεις για εξαίρεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση στη διάρκεια του χειμώνα.
Στη Γερμανία τέλος η εταιρία Η Deutsche Telekom (μητρική της «ελληνικής» Cosmote) σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει κινητά συστήματα τροφοδοσίας έκτακτης ανάγκης με ντίζελ σε περίπτωση παρατεταμένων διακοπής ρεύματος.