ΑΘΗΝΑ
22:07
|
24.04.2024
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε την κίνηση έπειτα από την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Άγκυρα θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη βόρεια Κύπρο μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν τους περιορισμούς στην πώληση όπλων στο νησί, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει μια μακροχρόνια απαγόρευση πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023, δηλώνοντας ότι η χώρα «πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

Οι ΗΠΑ σημείωσαν ότι η άρση του εμπάργκο θα παραμείνει σε ισχύ όσο η Κύπρος συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον στους κανονισμούς της για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνεχίζει να απαγορεύει στα ρωσικά στρατιωτικά πλοία την πρόσβαση στα λιμάνια της.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στο CNN Turk, χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «ανεξήγητη όσον αφορά το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα», κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι «ενθαρρύνει τα βήματα του ελληνο-κυπριακού διδύμου που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο». 

Ο Τούρκος ηγέτης προειδοποίησε ότι η άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων θα οδηγήσει σε μια «κούρσα εξοπλισμών» και θα εμποδίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στο νησί.

«Θα μείνουμε απαθείς; Δεν μπορούμε», υποστήριξε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη πάνω από 35.000 στρατιώτες στο νησί και θα τους ενισχύσει με χερσαία, ναυτικά και εναέρια όπλα, πυρομαχικά και οχήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα