Ένας Αυστραλός καθηγητής και πρώην σύμβουλος της πρώην ντε φάκτο ηγέτιδας της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών από τις στρατιωτικές αρχές της χώρας.
Ο Σον Τέρνελ συνελήφθη στη Γιανγκόν τον Φεβρουάριο του 2021, ημέρες αφότου η χούντα συνέλαβε την κρατική σύμβουλο Σούου Κι και ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνησή της με πραξικόπημα. Ο Τέρνελ κατηγορήθηκε μαζί με την Σαν Σου Κι για παραβίαση του νόμου περί Επίσημων Κρατικών Μυστικών – ισχυρισμούς που και οι δύο έχουν αρνηθεί.
Οι δίκες τους διεξήχθησαν σε στρατοδικείο κεκλεισμένων των θυρών.
«Ο Σον Τέρνελ δεν έλαβε δίκαιη δίκη ή επαρκή πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο και βοήθεια από το Προξενείο. Οι διαδικασίες ήταν μια καθαρή απάτη…[και] είναι η τελευταία σε μια σειρά υποθέσεων με πολιτικά κίνητρα», δήλωσε ο Διευθυντής Επιπτώσεων της Διεθνούς Αμνηστίας Αυστραλίας, Τιμ Ο’ Κόνορ.
Η Σαν Σου Κι καταδικάστηκε σε άλλα τρία χρόνια φυλάκιση με την ίδια κατηγορία. Είχε ήδη καταδικαστεί σε περισσότερες από δύο δεκαετίες φυλάκιση για περισσότερες από δώδεκα κατηγορίες που είχε ασκήσει η στρατιωτική κυβέρνηση – με αρκετές κατηγορίες να εξακολουθούν να υπάρχουν.
Αν η πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 200 ετών!
Στη δίκη του τον Αύγουστο, ο Σον Τέρνελ αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί κρατικών μυστικών του έθνους – ο οποίος επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 14 ετών.
Ο Αυστραλός οικονομολόγος, που εδρεύει στη Μιανμάρ από το 2017, εργαζόταν ως σύμβουλος της πολιτικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Σαν Σου Κι πριν από το πραξικόπημα.
Τον περασμένο χρόνο παρατηρήθηκαν σημαντικές διεθνείς πιέσεις από ξένα λόμπι για την απελευθέρωσή του.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε ζητήσει από τη χούντα να τον απελευθερώσει, ενώ ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν έκανε επίσης έκκληση για την ελευθερία του σε μια συνάντηση με τον στρατιωτικό ηγέτη της Μιανμάρ στρατηγό Μιν Αουνγκ Χλάινγκ νωρίτερα αυτό το έτος.
Ο Τέρνελ καταδικάστηκε επίσης για παραβίαση του νόμου για τη μετανάστευση την Πέμπτη και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση, για την οποία το δικαστήριο είπε ότι θα εκτίσει ταυτόχρονα.
Ο στρατός της Μιανμάρ ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι τον Φεβρουάριο του 2021 – πυροδοτώντας τεράστιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και ένα εκτεταμένο κίνημα αντίστασης.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 15.600 άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένης της Σαν Σου Κι, άλλων βουλευτών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων – έχουν συλληφθεί από τότε που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία.
Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι παραμένουν κρατούμενοι, ενώ τουλάχιστον 2.322 πολιτικοί κρατούμενοι έχουν σκοτωθεί από το καθεστώς, λέει η ομάδα παρακολούθησης της Ένωσης Βοήθειας για Πολιτικούς Κρατουμένους.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Μιανμάρ Βίκυ Μπάουμαν και ο σύζυγός της φυλακίστηκαν και οι δύο για ένα χρόνο για παραβίαση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης. Η υπόθεσή τους θεωρείται επίσης ότι αφορά ευρύτερες πολιτικές ανησυχίες από τα αδικήματα της μετανάστευσης, για τα οποία οι αλλοδαποί σπάνια διώκονται στη Μιανμάρ.