ΑΘΗΝΑ
08:18
|
15.07.2024
Τροπολογίες για τις επισυνδέσεις κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και απαντήσεις Πλεύρη για την πανδημία στη συζήτηση ενός σχέδιο νόμου για τους ακτινολόγους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη βρίσκεται και σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου σχετικά με τη σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για την «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας Ελλάδας», το οποίο παρατείνει επίσης τα μέτρα, που είχαν ψηφιστεί στο πλαίσιο αναχαίτισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κονταροχτυπιούνται στον απόηχο της τελευταίας μελέτης του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, για τους θανάτους εντός και εκτός ΜΕΘ εν μέσω μιας πανδημίας με αποδυναμωμένο ΕΣΥ.

Παράλληλα συνεχίζεται το θέμα των υποκλοπών με τέσσερις βουλευτικές τροπολογίες να έχουν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Οι τρεις αφορούν την ΕΥΠ, την ΑΔΑΕ και «τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει η διάταξη άρσης απορρήτου».

Ειδικότερα, η πρώτη τροπολογία αφορά «την επαναφορά της ΕΥΠ στην υπαγωγή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» καθώς -όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική της Έκθεση- έτσι «αποκαθίσταται το κύρος της ΕΥΠ, αποκόπτεται η σχέση της με τον στενό πυρήνα του επιτελικού Κράτους και αφετέρου καθίσταται πολύ πιο συγκεκριμένη η υπουργική ευθύνη , μετά και την καταχρηστική επίκληση της ανάληψης της “αντικειμενικής ευθύνης” από μετακλητούς υπαλλήλους του Πρωθυπουργικού Γραφείου» Και με τον τρόπο αυτό «επαναφέρεται η σχέση πολιτικής λογοδοσίας που οφείλεται εκ του Συντάγματος και ο θεσμός του Πρωθυπουργού επανακάμπτει στην άσκηση των κατά το Σύνταγμα συντονιστικών της κυβέρνησης αρμοδιοτήτων του»

Η δεύτερη προτεινόμενη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αφορά την «Τροποποίηση της παρ. 9 του άρθρου 5 του ν.2225/1994 για την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών». Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, η προτεινόμενη ρύθμιση «λειτουργεί στην επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς» και «αποκαθιστά τον ρόλο της ΑΔΑΕ ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επεκτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης της επιβολής του μέτρου αυτού στους θιγόμενους» κάτι που «ίσχυε ανελλιπώς από το 1994 έως το 2021, όταν η ΑΔΑΕ αποψιλώθηκε από αυτή την αρμοδιότητα που είχε»

Η τρίτη τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ αφορά «τα στοιχεία που περιέχει η διάταξη της άρσης του απορρήτου», όπου σύμφωνα με την Αιτιολογική της Έκθεση, με την προτεινόμενη ρύθμιση «θεμελιώνεται ο όχι μόνο κατ’ όνομα αλλά και εν τοις πράγμασι αποφασιστικός ρόλος της εισαγγελικής αρχής, ως κατά το Σύνταγμα αρμοδίας, στην διαδικασία της άρσης του απορρήτου, με την αναφορά του ονόματος του προσώπου καθώς και της αιτιολογίας της άρσης του απορρήτου αδιακρίτως στις περιπτώσεις διακρίβωσης εγκλημάτων και της εθνικής ασφαλείας».

Η τέταρτη τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αφορά την «αποκατάσταση της απρόσκοπτης λειτουργίας δημοσίων σχολών ναυτικής εκπαίδευσης» και η ρύθμιση αφορά την δυνατότητα «απασχόλησης συνταξιούχων του πρώην ΝΑΤ στις ναυτικές σχολές».

Επίσης, από βουλευτές του ΜέΡΑ 25, έχει κατατεθεί μια τροπολογία με θέμα την «θεραπεία σοβαρών ελλείψεων στη διαγνωστική διαδικασία για χορήγηση ιατρικού πιστοποιητικού ψυχικής υγείας σε αιτούμενους άδειας οπλοκατοχής: Πρόβλεψη κοινού ιατρικού πρωτοκόλλου- Ηλεκτρονική έκδοση γνωμάτευσης- Σύσταση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Κατοχής Όπλου – Πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διάγγελμα Μπάιντεν: Να μην μετατραπεί η πολιτική σε «πεδίο φονικής μάχης»

Η ΛΑΡΚΟ και η εθνική καταστροφή μπροστά μας

Νέα κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά καμία αλλαγή στην Ευρώπη

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος του Νεπάλ διορίστηκε νέος πρωθυπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα