ΑΘΗΝΑ
01:36
|
08.10.2024
Με μία απόφαση ορόσημο. το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αναγνώρισε σε όλες τις γυναίκες τη νόμιμη δυνατότητα να κάνουν έκτρωση μέχρι την 24η βδομάδα κύησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία απόφαση ορόσημο για το δικαίωμα στην άμβλωση προχώρησε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, το οποίο αναγνώρισε σε όλες τις γυναίκες τη νόμιμη δυνατότητα να κάνουν έκτρωση μέχρι την 24η βδομάδα κύησης, ακόμα και σε εκείνες που δεν είναι μέσα σε σύμφωνο γάμου.

Μέχρι τώρα, νόμος που ψηφίστηκε το 1971 απαγόρευε στις ανύπαντρες γυναίκες να κάνουν έκτρωση. «Ακόμη και μία ανύπανδρη γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε άμβλωση ως την 24η εβδομάδα της κύησης, όπως και οι παντρεμένες», δήλωσε ο δικαστής Ντ. Υ. Τσαντρατσούντ του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι μία γυναίκα είναι ανύπαντρη δεν είναι λόγος να της στερείται το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο προηγούμενος νόμος έθετε επίσης περιορισμούς στις εκτρώσεις των χηρών, των διαζευγμένων και των ανήλικων γυναικών, καθώς και σε «όσες πάσχουν από αναπηρία ή νοητική υστέρηση» και σε όσες έχουν πέσει θύμα βιασμού.

Η σημερινή απόφαση ελήφθη μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη μιας γυναίκας, η οποία κατήγγειλε ότι έμεινε έγκυος ενώ βρισκόταν σε συναινετική σχέση, όμως αντιμετώπισε πρόβλημα όταν αποφάσισε να τερματίσει την εγκυμοσύνη της μετά τον χωρισμό της.

Η απόφαση αποτελεί σημείο καμπής για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ινδία, τόνισαν ακτιβιστές και οργανώσεις υπεράσπισης των γυναικείων δικαιωμάτων, που χαιρέτισαν την απόφαση.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», σχολίασε η βουλευτής Μαχούα Μόιτρα στο Twitter.

Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια η σεξουαλική επίθεση μέσα στον γάμο να θεωρηθεί βιασμός. Ο ινδικός ποινικός κώδικας δεν θεωρεί τον βιασμό εντός του γάμου αδίκημα, αλλά υπάρχουν πιέσεις από το γυναικείο κίνημα να εισαχθεί σχετική διάταξη.

Η απόφαση στην Ινδία έρχεται την ίδια στιγμή που στην άλλη άκρη της υδρογείου, στην «προοδευτική» Δύση, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν, λίγους μήνες πριν, το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα των γυναικών, πραγματοποιώντας μία σκοταδιστική στροφή για τα γυναικεία δικαιώματα στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

΄Οχι στις σφαγές της Γάζας- Πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ

Μήνυμα από 112 στους κατοίκους του Πειραιά για τη φωτιά κοντά στο λιμάνι (upd)

Καλύτερη από το Μονακό η Γάζα, αν ανοικοδομηθεί μετά τον πόλεμο είπε ο Τραμπ

Την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, η κηδεία του Μίμη Πλέσσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα