Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κινηθεί νομικά κατά του προγράμματος «ιθαγένειας μέσω επενδύσεων» ή «χρυσού διαβατηρίου» της Μάλτας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Μάλτα προσφέρει ευρωπαϊκή ιθαγένεια σε αλλοδαπούς με αντάλλαγμα επένδυση στη χώρα ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Δεδομένου ότι αυτού του είδους η ιθαγένεια εκδίδεται χωρίς «κανέναν πραγματικό δεσμό με το οικείο κράτος μέλος», «δεν είναι συμβατή» με την «αρχή της καλόπιστης συνεργασίας που κατοχυρώνεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την έννοια της ιθαγένειας της Ένωσης», ανέφερε η Κομισιόν στη δήλωσή της, προσθέτοντας ότι, ως εκ τούτου, θα παραπέμψει τη Μάλτα στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντιντιέ Ρέιντερς, σχολίασε την κίνηση με ανάρτησή του στο Twitter, λέγοντας ότι «οι αξίες της ΕΕ δεν είναι προς πώληση».
Η κυβέρνηση της Μάλτας δήλωσε ότι έχει λάβει υπόψη τη δράση που ανέλαβε η Επιτροπή, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει τη Μάλτα για πιθανά νομικά μέτρα κατά του προγράμματος το 2020 και το 2021, αλλά η Βαλέτα δεν έχει συμμορφωθεί με τα αιτήματα για τερματισμό του προγράμματος μέχρι στιγμής.
Ενώ η χώρα έχει αναστείλει το πρόγραμμα για Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες μετά την εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο, το πρόγραμμα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο σε πολίτες άλλων χωρών.
Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2014, η Μάλτα έχει προσφέρει τη συμφωνία σε αρκετές χιλιάδες επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Κύπρος και η Βουλγαρία είχαν επίσης προσφέρει παρόμοια σχέδια, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη διαφάνεια. Η Κύπρος εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά από την Επιτροπή, καθώς σταμάτησε το πρόγραμμα μόλις το 2020, αλλά συνέχισε να επεξεργάζεται εκκρεμείς αιτήσεις μέχρι τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Η Βουλγαρία κατήργησε πλήρως το αντίστοιχο πρόγραμμά της το 2022.