ΑΘΗΝΑ
07:29
|
19.04.2024
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη, δια της βίας προσάρτηση ευρωπαϊκών εδαφών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ευθύνες στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έριξε απόψε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θεωρώντας πως προκάλεσε «τη σοβαρότερη κλιμάκωση» στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ισχυρίστηκε πως η Ρωσία δεν θα καταφέρει τελικά να αποθαρρύνει τη συμμαχία από το να στηρίζει το Κίεβο, προσθέτοντας: «Έχουμε συνδυαστικά την επιστράτευση στη Ρωσία, μαζί με την ανεύθυνη, επικίνδυνη ρητορική περί πυρηνικών και, σήμερα, την παράνομη προσάρτηση ή απόπειρα προσάρτησης τμημάτων της Ουκρανίας. Όλα αυτά μαζί είναι η πιο επικίνδυνη κλιμάκωση της σύρραξης από την έναρξή της και ο στόχος του προέδρου Πούτιν είναι να μας αποθαρρύνει να στηρίζουμε την Ουκρανία. Αλλά δεν θα το πετύχει».

Εικόνα

 Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ έγιναν αφού ο Πούτιν υπέγραψε, σε μια τελετή στο Κρεμλίνο, την προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) που αποτελούν όλες μαζί το 15% της Ουκρανίας.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη, δια της βίας προσάρτηση ευρωπαϊκών εδαφών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας: «Η Ρωσία «οικειοποιήθηκε παράνομα, υπό την απειλή των όπλων», μια έκταση ίση περίπου με την Πορτογαλία. Αυτή η αρπαγή εδαφών είναι παράνομη».

Σε επόμενο σημείο διαβεβαίωσε πως καμία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτά τα εδάφη ως μέρος της Ρωσίας, απευθύνοντας έκκληση και στις άλλες χώρες να απορρίψουν «τις κραυγαλέες απόπειρες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση» επειδή πρόκειται «για ουκρανικά εδάφη».

Ο Στόλτενμπεργκ ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης αλλά στηρίζει τάχα «αταλάντευτα την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα καθώς αμύνεται απέναντι στη Ρωσία.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να ξαναπάρει δια της βίας αυτά τα κατεχόμενα εδάφη και θα την στηρίξουμε ώστε να συνεχίσει να απελευθερώνει αυτά τα εδάφη», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με ταχείες διαδικασίες, ο Στόλτενμπεργκ δεν έδωσε μια σαφή απάντηση. «Κάθε δημοκρατία στην Ευρώπη έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και έχουμε πει ξανά και ξανά ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή», είπε, υπενθυμίζοντας όμως ότι η ένταξη πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα και από τις 30 χώρες μέλη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα