ΑΘΗΝΑ
15:32
|
18.04.2024
Τουλάχιστον δύο μέλη των επονομαζόμενων «Εβραίων Ταλιμπάν» θεωρούνται ύποπτα για εμπλοκή σε εμπορία ανθρώπων και σοβαρά σεξουαλικά αδικήματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 20 μέλη της αίρεσης υπερορθόδοξων Εβραίων «Λεβ Ταχόρ» (σ.σ. Αγνή Καρδιά), τα οποία κρατούνταν από την περασμένη Παρασκευή σε εγκατάσταση στο δυτικό Μεξικό, κατάφεραν να δραπετεύσουν. Δύο μέλη της αίρεσης θεωρούνται ύποπτα για εμπλοκή σε εμπορία ανθρώπων και σοβαρά σεξουαλικά αδικήματα σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Η υπερορθόδοξη εβραϊκή ομάδα «Λεβ Ταχόρ» βρισκόταν υπό παρακολούθηση για μήνες από την αστυνομία του Μεξικού και της Γουατεμάλας. Την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε η έφοδος της αστυνομίας στον καταυλισμό που διατηρούσε η σέκτα σε ζούγκλα της πολιτείας Τσιάπας.

Πρόκειται για ένα παρακλάδι των υπερορθόδοξων Εβραίων με ακραίες τιμωρητικές πρακτικές και ερμηνείες του ιουδαϊσμού, το οποίο ιδρύθηκε από τον ραβίνο Σλόμο Χέλμπρανς το 1988. Στηρίζει τους γάμους ανηλίκων, επιβάλλει σκληρές τιμωρίες ακόμη και για μικρές παραβάσεις ενώ απαιτεί από γυναίκες και κορίτσια ηλικίας τριών ετών και άνω να καλύπτονται με ειδικές μαύρες ενδυμασίες, που μοιάζουν με μπούργκα. Οι πρακτικές αυτές έδωσαν στη σέκτα τον χαρακτηρισμό «Εβραίοι Ταλιμπάν». 

Σε βίντεο του πρακτορείου ειδήσεων Reuters φαίνονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά της σέκτας να σπρώχνουν και να εξουδετερώνουν τους Μεξικανούς φρουρούς και να δραπετεύουν από πόρτα, την οποία κρατούσε ανοικτή ένα από τα μέλη τους. Σύμφωνα με μεξικανικά μέσα ενημέρωσης τα μέλη της «Λαβ Ταχόρ» διαμαρτύρονταν, προσέβαλαν και απειλούσαν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους από την πρώτη μέρα της κράτησής τους.

Προς το παρόν είναι άγνωστο προς τα πού κινήθηκαν οι δραπέτες της σέκτας. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ένα φορτηγό φέρεται να περισυνέλεξε τα μέλη της «Λεβ Ταχόρ» με κατεύθυνση προς τα σύνορα του Μεξικού με τη Γουατεμάλα. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος El Heraldo του Μεξικού μετέδωσε ότι οι δραπέτες διένυσαν πεζή αρκετά χιλιόμετρα και τα ίχνη τους χάθηκαν μέσα στη νύχτα.

Ένα από τα παιδιά, ηλικίας τριών ετών, που διασώθηκαν από τον καταυλισμό έχει ήδη μεταφερθεί αεροπορικώς στο Ισραήλ. Στην έφοδο στον καταυλισμό της σέκτας συμμετείχαν, σύμφωνα με το BBC, τέσσερις πρώην πράκτορες της ισραηλινής Μοσάντ.

Τα τελευταία χρόνια η εν λόγω σέκτα αριθμεί περίπου 350 μέλη και αναγκάζεται να μετακινείται από χώρα σε χώρα, καθώς μπαίνει στο στόχαστρο των αρχών. Σήμερα τα μέλη της είναι διασκορπισμένα σε ΗΠΑ, Βόρεια Μακεδονία, Μαρόκο, Μεξικό και Γουατεμάλα. Σύμφωνα με πληροφορίες 70 με 80 μέλη της παραμένουν στη Γουατεμάλα, το οποίο εξηγεί και την πρόθεση των δραπετών να κινηθούν προς αυτά τα σύνορα του Μεξικού.

Η «Λεβ Ταχόρ» έχει χαρακτηριστεί «επικίνδυνη σέκτα» από δικαστήριο του Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την αρχειοθέτηση της μήνυσης συγγενών κατά Τριαντόπουλου

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η 6ήμερη εργασία από Ιούλιο

ΠΟΥ: Ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα