ΑΘΗΝΑ
23:15
|
24.04.2024
Ο Ζελένσκι δήλωσε πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί και πως η Ουκρανία δε θα διαπραγματευτεί με τον Πούτιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε διάγγελμα προς τους πολίτες της Ουκρανίας προέβη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αμέσως μετά την δια στόματος Πούτιν ανακοίνωση της ενσωμάτωσης των περιοχών του Λουγκάνσκ, του Ντονιέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία αποτελεί ήδη «de facto» μέλος του ΝΑΤΟ και πως έφτασε η ώρα αυτό να επισημοποιηθεί και «de jure».

«Ουκρανοί και φίλοι και σύμμαχοί μας, de facto σύμμαχοί μας, σήμερα, εδώ στο Κίεβο, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την ασφάλεια ολόκληρης της κοινότητας των ελεύθερων εθνών», ανέφερε ανοίγοντας το διάγγελμά του ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στη σύγκρουση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου ως μία επίθεση της Ρωσίας, που αν δεν την ανέκοπτε η Ουκρανία, θα στρεφόταν και ενάντια σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Μολδαβία, η Γεωργία και το Καζακστάν.

Περιγράφοντας την ουκρανική άμυνα, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε εμφατικά στο Αζοφστάλ και στο Φιδονήσι και δήλωσε πως οι Ουκρανοί «θα απελευθερώσουν» το Ντονμπάς, τις νότιες περιοχές της Ουκρανίας και την Κριμέα.

Η Ρωσία αποτελεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, εχθρό όχι μόνο της χώρας του αλλά και «της ίδιας της ζωής, της ανθρωπότητας, του νόμου και της αλήθειας».

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε πως κατόπιν σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας αποφασίστηκε η συνέχιση του πολέμου μέχρι να «εξωθηθούν οι κατακτητές».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η σύσκεψη κατέληξε στο ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, αλλά «αυτό είναι αδύνατο με αυτόν τον Ρώσο πρόεδρο». Προσέθεσε πως οι Ουκρανοί δηλώνουν «έτοιμοι για ένα διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με έναν διαφορετικό πρόεδρο».

Κατόπιν των παραπάνω, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε πως η Ουκρανία καταθέτει αίτημα εισδοχής στο ΝΑΤΟ.

«Είναι εδώ, στην Ουκρανία, όπου οι αξίες της ευρω-ατλαντικής κοινότητας έχουν αποκτήσει πραγματική ζωτική ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ασφάλεια δεν έχει εναλλακτικές. Χρειάζεται ωστόσο αποφασιστικότητα για την εγγύηση της. Κάνουμε το αποφασιστικό βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για εσπευσμένη εισδοχή στο ΝΑΤΟ», κατέληξε ο Ζελένσκι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα