ΑΘΗΝΑ
05:42
|
08.05.2024
Ο καμικάζι χτύπησε εκπαιδευτικό ίδρυμα, σκοτώνοντας πολλές νεαρές μαθήτριες της εθνοτικής κοινότητας Χαζάρα. Ακόμα δεν έχει αναλάβει κάποιος την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίθεση αυτοκτονίας έλαβε χώρα σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες, ανακοίνωσε η αστυνομία την Παρασκευή, αλλά δεν υπάρχει άμεση ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη.

Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 7 το πρωί ώρα Καμπούλ. Άνθρωποι από την περιοχή υποστηρίζουν ότι η η έκρηξη ήταν αρκετά ισχυρή καθώς ακούστηκε και σε απομακρυσμένες γειτονιές. Πολλοί από αυτούς που ζουν στη δυτική περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη είναι οι Χαζάρα, μια εθνοτική κυρίως σιιτική μειονότητα που στοχοποιήθηκε σε προηγούμενες επιθέσεις που εξαπέλυσε το εξαιρετικά ριζοσπαστικό Ισλαμικό Κράτος και άλλοι.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ Χαλίντ Ζαντράν δήλωσε ότι ο επίσημος απολογισμός είναι 19 νεκροί και 27 τραυματίες.

Τόνισε ότι η επίθεση έγινε σε εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου γίνονταν εισαγωγικές εξετάσεις. Τα σχολεία είναι συνήθως κλειστά στο Αφγανιστάν την Παρασκευή.

«Η επίθεση σε στόχους αμάχων αποδεικνύει την απάνθρωπη σκληρότητα του εχθρού και την έλλειψη ηθικών προτύπων», είπε, χωρίς να διευκρινίσει ποιος πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί. Νοσοκομειακή πηγή είπε ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Πηγή των Ταλιμπάν είπε ότι 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ότι φοιτήτριες ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Ο Γκουλάμ Σαντίκ, κάτοικος της περιοχής, είπε ότι βρισκόταν στο σπίτι όταν άκουσε έναν δυνατό ήχο και βγήκε έξω για να δει καπνό να υψώνεται από το εκπαιδευτικό κέντρο όπου ο ίδιος και οι γείτονες έσπευσαν να βοηθήσουν.

«Οι φίλοι μου και εγώ μπορέσαμε να μεταφέρουμε 15 τραυματίες και 9 νεκρούς από το σημείο της έκρηξης… άλλα πτώματα βρίσκονταν κάτω από καρέκλες και τραπέζια μέσα στην τάξη», είπε.

Από τότε που ανέλαβαν το Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν υπογράμμισαν ότι ασφαλίζουν το έθνος μετά από δεκαετίες πολέμου, αλλά τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε μια σειρά εκρήξεων σε τζαμιά και περιοχές πολιτών.

Έφηβοι μαθητές ήταν μεταξύ των 24 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε επίθεση το 2020 την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος σε εκπαιδευτικό κέντρο στη δυτική Καμπούλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ζιμπάμπουε: Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα