Ολοκληρώθηκε απόψε στην Πόλη του Μεξικού μετά από εργασίες και συναντήσεις τριών ημερών η διεθνής συνδιάσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ για τις πολιτιστικές πολιτικές και τη βιώσιμη ανάπτυξη (γνωστή ω σύνοδος Mondiacult 2022).
Η τριήμερη συνδιάσκεψη είναι η 40ή που σημειώνεται από το 1982 που είχε πραγματοποιηθεί και τότε στην Πόλη του Μεξικού και η 24η σύνοδος για τις Πολιτιστικές Πολιτικές και την Ανάπτυξη, αφότου ξεκίνησε η πρώτη στη Στοκχόλμη το 1998.
Στη συνδιάσκεψη μελετήθηκαν τρόποι και παρουσιάστηκαν προτάσεις κυρίως από τους υπουργούς Πολιτισμού δεκάδων χωρών για το πώς θα μπορούσε ο πολιτισμός να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη που έχει θέσει ο ΟΗΕ ως το 2030.
Η κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε απόψε μετά από πολυμερείς, εντατικές διαπραγματεύσεις διάρκειας 10 μηνών, αναφέρει την επιβεβαίωση πως οι χώρες-μέλη της ΟΥΝΕΣΚΟ, για πρώτη φορά, θα προωθήσουν τον πολιτισμό «για το κοινό καλό», μεταξύ άλλων με την προβολή και εφαρμογή ενός αριθμού οικονομικών δικαιωμάτων για τους καλλιτέχνες, καλλιτεχνικής ελευθερίας, το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών αυτοχθόνων να διασφαλίσουν την μετάδοση από γενιά σε γενιά της γνώσης των προγόνων τους. Προτείνει επίσης μέτρα που αφορούν την ρύθμιση του «ψηφιακού» τομέα τέχνης κυρίως σε μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες «για το καλό της διαδικτυακής πολιτιστικής ποικιλομορφίας, των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών και της δίκαιης πρόσβασής τους σε ποιοτικό περιεχόμενο «για όλους».
Επιπλέον, στην κοινή διακήρυξη δεκάδες αξιωματούχοι χωρών δηλώνουν πως θα εντείνουν τον αγώνα ενάντια στην αρχαιοκαπηλία, την παράνομη διακίνηση «πολιτιστικών αγαθών» μέσω της εντεινόμενης διεθνούς συνεργασίας.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμάζης.
Καλεί επίσης τους πωλητές έργων τέχνης να μην επιχειρήσουν την πώληση έργων υπό αδιαφανείς συνθήκες και ζητά την προστασία ευάλωτων αρχαιολογικών χώρων και την αποτροπή παράνομων ανασκαφών και λεηλασίας αρχαιολογικών ευρημάτων.
Αποφασίστηκε επίσης από το 2025 και έπειτα να πραγματοποιείται Διεθνές Φόρουμ Πολιτιστικών Πολιτικών ανά τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΥΝΕΣΚΟ, ο τομέας του πολιτισμού και της πνευματικής δημιουργίας είναι μία από τις πιο «ισχυρές μηχανές» ανάπτυξης παγκοσμίως. Υπολογίζεται πως δημιουργεί παγκοσμίως πάνω από 48 εκατ. θέσεις εργασίας, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές τις έχουν γυναίκες.