ΑΘΗΝΑ
17:18
|
19.04.2024
Τις πρώτες κυρώσεις ως απάντηση στην προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία ανακοίνωσαν απόψε ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς. Έντονη αντίδραση από το G7.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες κυρώσεις σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Ρωσίας επέβαλαν απόψε Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδάς, ως μία πρώτη απάντηση στην προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία με δημοψηφίσματα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν χαρακτηρίζουν «απάτη».

Ειδικότερα, στον κατάλογο των κυρώσεων συμπεριλήφθηκαν η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα, οι συγγενείς του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Οι κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία στην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα συμπεριλαμβάνουν την δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση.

Ο Καναδάς διεύρυνε επίσης τους καταλόγους των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας 43 «εκπροσώπους της ελίτ» και μέλη των οικογενειών τους.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις μεταξύ άλλων σε εκατοντάδες άτομα και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μελών του νομοθετικού σώματος, του στρατού, της Κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και 14 ατόμων του ρωσικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος. Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε σχετική ανακοίνωση δικαιολόγησε τις κυρώσεις αναφέροντας: «Δεν θα μείνουμε άπραγοι όταν ο Πούτιν προσπαθεί με δόλο να προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας».

Στη νέα «μαύρη λίστα» των αμερικανικών κυρώσεων είναι και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ αλλά και  57 νέες οντότητες στη Ρωσία και την Κριμαία, τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι συνδράμουν τη «βίαιη επίθεση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία». Σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρείες που απέκτησαν ή επιχείρησαν να αποκτήσουν προϊόντα αμερικανικής προέλευσης για τον ρωσικό στρατό και εταιρείες που αναζήτησαν κβαντική τεχνολογία υπολογιστών για την στρατιωτική επιχείρηση.

Η ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών του G7

Αργότερα, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ (G7) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζοντας την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών σαν «νέο ναδίρ» για τη Μόσχα στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ουκρανίας.

«Δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τις λεγόμενες προσαρτήσεις, ούτε τα ψευδοδημοψηφίσματα που διεξήχθησαν με την κάνη του τουφεκιού μπροστά στους ψηφοφόρους» ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 και της Ε.Ε., προσθέτοντας:

«Θα επιβάλουμε περαιτέρω οικονομικό κόστος στη Ρωσία, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε οντότητες – εντός και εκτός Ρωσίας – που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα