ΑΘΗΝΑ
23:53
|
26.04.2024
Η Τσίτσι Ντανγκαρέμπα καταδικάστηκε σε 3 μήνες φυλάκισης με αναστολή επειδή κρατούσε πλακάτ που ζητούσε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η καταξιωμένη συγγραφέας από τη Ζιμπάμπουε Τσίτσι Ντανγκαρέμπα καταδικάστηκε στην χώρα της για υποκίνηση βίας επειδή κρατούσε ένα πλακάτ που ζητούσε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο δικαστής είπε ότι η διαμαρτυρία θα μπορούσε να είχε υποκινήσει άλλους ανθρώπους να συμμετάσχουν και να προκαλέσει παραβίαση της ειρήνης.

Η Τσίτσι Ντανγκαρέμπα πλήρωσε πρόστιμο περίπου 110 δολαρίων (100 λίρες) για να αποφύγει να εκτίσει ποινή φυλάκισης τριών μηνών. Είχε δηλώσει αθώα σε μια δίκη που οι επικριτές λένε ότι είναι το τελευταίο σημάδι μιας κυβερνητικής καταστολής των διαφωνούντων.

Έξω από το δικαστήριο, η ίδια δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από την καταδίκη.

«Ο χώρος για την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης συρρικνώνεται και ποινικοποιείται ολοένα και περισσότερο» στη Ζιμπάμπουε, είπε, προσθέτοντας ότι σκόπευε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Όταν ο Πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα ανέλαβε την εξουσία το 2017, υποσχέθηκε να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις μετά την επί δεκαετίες κατασταλτική διακυβέρνηση του προκατόχου του, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ωστόσο οι επικριτές λένε ότι λίγα έχουν αλλάξει.

Η Τσίτσι Ντανγκαρέμπα είναι μια από τις πιο διάσημες συγγραφείς της Ζιμπάμπουε. Το μυθιστόρημά της, This Mournable Body, μπήκε στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Booker, το 2020.

Καταδικάστηκε μαζί με μια φίλη της, τη Τζούλι Μπαρνς.

Οι δυο τους είχαν περπατήσει σε έναν δρόμο στην πρωτεύουσα Χαράρε, πριν από δύο χρόνια, κρατώντας πλακάτ που ζητούσαν πολιτική μεταρρύθμιση και την απελευθέρωση δύο αντικυβερνητικών δημοσιογράφων.

Η αίθουσα του δικαστηρίου έμεινε άφωνη και οι δύο γυναίκες έμειναν ακίνητες καθώς εκφωνήθηκε η ετυμηγορία.

«Ένοχοι για υποκίνηση δημόσιας βίας και παραβίαση της ειρήνης», κατέληξε η απόφαση.

Ο δικαστής είπε ότι καθώς διαδήλωσαν σε δημόσιο δρόμο και οι φωτογραφίες κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άλλοι θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί να διαμαρτυρηθούν.

Εάν επαναλάβουν τα αδικήματα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, θα τιμωρηθούν με έξι μήνες φυλάκιση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα