Το υπουργείο Πολιτισμού του Μαρόκου κατηγόρησε την Adidas ότι οικειοποιήθηκε τη μαροκινή κουλτούρα στις νέες της φανέλες για την ποδοσφαιρική ομάδα της εθνικής Αλγερίας.
Σύμφωνα με την Adidas το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από το παλάτι Mechouar στην Αλγερία. Ωστόσο, το γεωμετρικό μπλε, γαλαζοπράσινο και κίτρινο σχέδιο είναι ένα μοτίβο που ονομάζεται zellige, το οποίο είναι κοινό στα μαροκινά μωσαϊκά, είπε ο δικηγόρος του υπουργείου στο Ραμπάτ.
Τα γειτονικά έθνη έχουν μακρά ιστορία εντάσεων, καθώς συνεχίζουν να αμφισβητούν τη Δυτική Σαχάρα.
Ο νομικός Μουράτ Ελαζουτί έγραψε στο Facebook ότι είχε εκδώσει νομική προειδοποίηση στην Adidas, για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού του Μαρόκου. Σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο δικηγόρος του μαροκινού υπουργείου Πολιτισμού είπε ότι το νέο σχέδιο αποτελεί πολιτιστική οικειοποίηση και «μια προσπάθεια κλοπής μιας μορφής της μαροκινής πολιτιστικής κληρονομιάς με σκοπό τη χρήσης της εκτός του πλαισίου της».
Ζήτησε από τη γερμανική μάρκα αθλητικών ειδών να αφαιρέσει το σχέδιο εντός δύο εβδομάδων.
Ο Μουράτ Ελαζουτί πρόσθεσε ότι η εμφάνιση της εθνικής Αλγερίας για σεζόν 2022-2023 «συμβάλλει στην απώλεια και τη διαστρέβλωση της μαροκινής ταυτότητας και του πολιτισμού της».
Η Αλγερία και το Μαρόκο μοιράζονται σύνορα μήκους σχεδόν 2.000 χλμ, τα οποία αποτελούν πηγή έντασης από την εποχή της ανεξαρτησίας της πρώτης από τη γαλλική αποικιακή κυριαρχία.
Το 1963, ξέσπασε ο Πόλεμος της Άμμου, όπου το Μαρόκο διεκδίκησε εδάφη της Αλγερίας. Αργότερα, η Αλγερία υποστήριξε την εκστρατεία του Μετώπου Πολισάριο για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο, που οδήγησε στον πόλεμο της Δυτικής Σαχάρας το 1975-1991.
Τα σύνορα έκλεισαν τότε το 1994 για λόγους ασφαλείας, αφού μαχητές ισλαμιστές βομβάρδισαν ένα ξενοδοχείο στην ιστορική μαροκινή πόλη του Μαρακές.
Πιο πρόσφατα, το 2021 η Αλγερία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη γείτονά της, κατηγορώντας το Μαρόκο για «εχθρικές πράξεις». Το Ραμπάτ χαρακτήρισε την εν λόγω κίνηση «εντελώς αδικαιολόγητη».