ΑΘΗΝΑ
22:41
|
24.04.2024
Η μεξικανική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι υπέστη μια μεγάλη διαδικτυακή παραβίαση δεδομένων που κατείχαν οι ένοπλες δυνάμεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μεξικανική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι υπέστη μια μεγάλη διαδικτυακή παραβίαση δεδομένων που κατείχαν οι ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για την καρδιακή πάθηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ που οδήγησε στη νοσηλεία του τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρόεδρος, μιλώντας σε τακτική συνέντευξη Τύπου, είπε ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης τη νύχτα από το χακάρισμα του Υπουργείου Άμυνας ήταν αληθινές και επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις για τα δικά του προβλήματα υγείας.

«Είναι αλήθεια, υπήρξε μια διαδικτυακή πειρατεία», είπε, λέγοντας ότι οι χάκερ είχαν εκμεταλλευτεί μια αλλαγή στα συστήματα πληροφορικής του στρατού.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η εισβολή είχε πρόσβαση σε έξι terabyte δεδομένων από το Υπουργείο Άμυνας, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για εγκληματικές προσωπικότητες, μεταγραφές επικοινωνιών και την παρακολούθηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Μεξικό, Κεν Σαλαζάρ.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Το χακάρισμα ακολουθεί την αποκάλυψη της κυβέρνησης την Πέμπτη ότι η συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου τον Ιούλιο που σκότωσε 14 ανθρώπους προκλήθηκε από την έλλειψη καυσίμων στο αεροσκάφος.

Ο Χαβιέ Ολίβα, πολιτικός επιστήμονας στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, είπε ότι οι διαρροές υποδεικνύουν μια «πολύ σοβαρή επίδειξη ευαλωτότητας», ειδικά τη στιγμή που ο ρόλος του στρατού στο Μεξικό συζητούνταν έντονα.

Η εισβολή αποκάλυψε επίσης ότι ο 68χρονος Λόπες Ομπραδόρ είχε διαγνωστεί με μια μορφή στηθάγχης και είχε πραγματοποιήσει 10 ιατρικές επισκέψεις το πρώτο εξάμηνο του Ιανουαρίου.

Ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή το 2013, είπε ότι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο τον Ιανουάριο λόγω του κινδύνου να υποστεί άλλη μία. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει προηγουμένως ότι υποβλήθηκε σε καρδιακό καθετηριασμό εκείνο τον μήνα. Ο Λόπεζ Ομπραδόρ είπε επίσης ότι έπαιρνε φάρμακα και έκανε άσκηση για να βοηθήσει με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Κατέληξα σε ένα κοκτέιλ (φαρμάκων) που παίρνω το βράδυ για διάφορες ασθένειες», είπε, «αλλά είμαι πολύ καλά».

Το χακάρισμα πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα που προσδιορίζεται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως “Guacamaya” – ή “macaw” στα ισπανικά.

Ο Λόπες Ομπραδόρ, ένας ένθερμος υποστηρικτής του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, είπε ότι η ομάδα ήταν πιθανότατα ξένης καταγωγής.

Σύμφωνα με το Distributed Denial of Secrets, μια βάση δεδομένων διαρροών, η Guacamaya εκτελεί μια σειρά από χακαρίσματα που στοχεύουν δυνάμεις ασφαλείας στη Λατινική Αμερική και έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στο Περού, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Χιλή και την Κολομβία.

Μια δήλωση από την Guacamaya που κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα κατηγορεί τις ένοπλες δυνάμεις της περιοχής για εγκληματική βία και βοήθεια σε «εξορυκτικές εταιρείες από τον Παγκόσμιο Βορρά».

Ο Κάρλος Λορέτ, ένας Μεξικανός δημοσιογράφος και διακεκριμένος κριτικός της κυβέρνησης που ανέφερε πρώτος λεπτομέρειες για τη διαρροή, είπε ότι τα δεδομένα του υπουργείου δείχνουν πόση δύναμη έχουν αποκτήσει οι ένοπλες δυνάμεις υπό τον Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος έχει αναθέσει στον στρατό τα πάντα, από την κατασκευή υποδομών μέχρι την επίβλεψη των τελωνείων.

Οι νομοθέτες ενέκριναν αυτόν τον μήνα νομοθεσία που επεκτείνει την αρμοδιότητα των ενόπλων δυνάμεων για την καταπολέμηση του εγκλήματος, αψηφώντας την κριτική για εικαζόμενες καταχρήσεις από τον στρατό και ανησυχίες ότι η κυβέρνηση στρατιωτικοποιεί τη δημόσια ασφάλεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Το ρομπότ Emo μπορεί να μαντέψει πότε θα χαμογελάσεις…

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα