ΑΘΗΝΑ
16:34
|
21.09.2024
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τρομοκρατηθούν από απερίσκεπτες απειλές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τρομοκρατηθούν από απερίσκεπτες απειλές αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας, μεταδίδει το BBC.

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Πούτιν φάνηκε να εκφράζει μια κρυφή απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων για την υπεράσπιση αυτών των περιοχών.

Είπε ότι θα είναι «για πάντα» Ρώσοι – αλλά η Ουκρανία ορκίστηκε να τους απελευθερώσει.

Σε μια ομιλία του στη Μόσχα, ο Ρώσος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι οι πολίτες στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας, καθώς και στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια στο νότο ψήφισαν να είναι «με τον λαό τους, την πατρίδα τους». Αναφερόταν στα λεγόμενα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν στις περιφέρειες τις τελευταίες ημέρες, αλλά η Ουκρανία και οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν καταδικάσει τις ψηφοφορίες ως απάτη. Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κ. Πούτιν χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει τη Δύση.

Είπε ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα «προηγούμενο» χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα κατά της Ιαπωνίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως φαινομενική απειλή.

Ο κ. Πούτιν την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η χώρα του έχει «διάφορα όπλα καταστροφής» και ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», προσθέτοντας: «Δεν μπλοφάρω».

Το Κρεμλίνο έχει καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση στις περιοχές που διεκδικεί η Ρωσία θα θεωρηθεί ως επίθεση σε ρωσικό έδαφος, σηματοδοτώντας μια κλιμάκωση του πολέμου.

Η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές και στην ομιλία του ο κ. Πούτιν δεν όρισε ξεκάθαρα τα σύνορα.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επέπληξε τα «απερίσκεπτα λόγια και τις απειλές» του Ρώσου ομολόγου του, αλλά πρόσθεσε ότι ο Πούτιν «δεν πρόκειται να μας τρομάξει».

«Η Αμερική και οι σύμμαχοί της δεν πρόκειται να εκφοβιστούν», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε απευθείας στον Ρώσο πρόεδρο, δείχνοντας το δάχτυλό του στην κάμερα.

«Η Αμερική είναι πλήρως προετοιμασμένη, με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ», είπε, αναφερόμενος στο δυτικό μπλοκ ασφαλείας.

«Κύριε Πούτιν, μην παρεξηγείτε αυτό που λέω: κάθε εκατοστό».

Λίγο αργότερα, ο κορυφαίος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν είπε ότι ενώ υπάρχει πιθανότητα η Μόσχα να καταφύγει στα πυρηνικά όπλα, δεν φαίνεται να υπάρχει επικείμενη απειλή.

Μετά από μια συνάντηση κρίσης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο ήταν από καιρό «ντε φάκτο» μέλος του μπλοκ ασφαλείας και κατηγόρησε τη Μόσχα για επαναχάραξη των συνόρων «χρησιμοποιώντας δολοφονίες, εκβιασμούς, κακομεταχείριση και ψέματα».

Ο κ. Ζελένσκι δεσμεύτηκε να απελευθερώσει όλα τα ουκρανικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας – της νότιας χερσονήσου της Ουκρανίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Και επίσης απέκλεισε κάθε περαιτέρω διαπραγμάτευση με τον κ. Πούτιν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «η παράνομη προσάρτηση που κήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτα».

«Όλα τα εδάφη που καταλαμβάνονται παράνομα από Ρώσους εισβολείς είναι ουκρανική γη και θα είναι πάντα μέρος αυτού του κυρίαρχου έθνους».

Η Τουρκία χαρακτήρισε τη ρωσική κίνηση ως «σοβαρή παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις απόπειρες προσαρτήσεων, προσθέτοντας ότι η κυριαρχία, η εδαφική ασφάλεια και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας πρέπει να προστατευθούν.

Καθώς ο κ. Πούτιν μιλούσε στη Μόσχα, 750 χιλιόμετρα νοτιότερα, οι δυνάμεις του περικυκλώθηκαν από ουκρανικά στρατεύματα στο Λίμαν, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ.

Ο στρατός της Ουκρανίας ήθελε να κρύψει τον ρυθμό προέλασης των στρατευμάτων του στην περιοχή, αλλά ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να δείχνει τις δυνάμεις του Κιέβου στο κέντρο του Γιαμπίλ, μόλις 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Λίμαν.

Και αργά το βράδυ της Παρασκευής, το υπουργείο Άμυνας του Κιέβου είπε ότι κατέλαβε το χωριό Ντρομπισέβε, 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λίμαν.

Σε άλλο σημείο, η Ουκρανία ανέφερε το πρωί του Σαββάτου ότι ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια – του μεγαλύτερου στην Ευρώπη – συνελήφθη από Ρώσους και οδηγήθηκε «προς άγνωστη κατεύθυνση». Η Ρωσία κατέλαβε το εργοστάσιο λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου.

Αυτό έρχεται λίγες ώρες αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκότωσε 30 ανθρώπους σε επίθεση με ρουκέτα σε κομβόι πολιτών στην πόλη Ζαπορίζια.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για αυτή την επίθεση – μια από τις πιο θανατηφόρες τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε άλλη εξέλιξη την Παρασκευή, η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδίκαζε την προσάρτηση των τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών. Ο πρεσβευτής της Μόσχας, Βασίλι Νεμπένζια, παραπονέθηκε ότι ήταν πρωτοφανές να ζητείται η καταδίκη ενός μόνιμου μέλους του σώματος.

Ενώ αναμενόταν η παρεμπόδιση της πρότασης από το Κρεμλίνο, τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα απείχαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Απελευθερώθηκε ο Νεοζηλανδός πιλότος που κρατούνταν από τους αντάρτες της Παπούα

Γάζα: Δέκα νεκροί κατόπιν ισραηλινού χτυπήματος σε σχολείο

Ισραήλ: Κλείνει ο εναέριος χώρος στα βόρεια-Αναμαίνεται κλιμάκωση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα